dinsdag, 11. oktober 2005 - 13:33

Bouw treinen HSL loopt uit

Den Haag

De bouw van treinen voor binnenlands vervoer en de dienst naar Brussel op de HSL-Zuid loopt minimaal tien maanden vertraging op. Dat schrijft minister Karla Peijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De spoorvervoerders NS en HSA (High Speed Alliance), verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van treinen, hebben dit onlangs aan de minister gemeld.

Daarmee dreigt de HSL niet op 1 april 2007 voor commercieel vervoer te worden opengesteld. De NS en HSA hadden al eerder gemeld dat ook de treinen voor de dienst op Parijs niet tijdig gereed zijn. Na bemiddeling door de minister bij haar Franse collega’s, is deze vertraging van voorjaar 2008 teruggebracht naar najaar 2007. De minister heeft de vervoerders gevraagd om te onderzoeken of er andere treinen beschikbaar kunnen worden gemaakt waarmee vervoer wel op tijd kan starten en haar hierover binnen twee weken meer zekerheid te geven.


NS/HSA hebben voorgesteld om naast het Europees afgesproken systeem voor veiligheid (ERTMS, dit garandeert in de toekomst dat treinen makkelijker op elkaars ‘net’ kunnen rijden) ook een ander systeem in de HSL te bouwen. Op die manier kan met bestaand treinmaterieel over de HSL worden gereden. De minister wijst dit voorstel af omdat deskundigen uit de spoorsector het erover eens zijn dat dit niet voor 1 april 2007 gereed kan zijn. Bovendien zijn er tientallen miljoenen euro’s mee gemoeid en leert de ervaring dat twee veiligheidssystemen ‘over elkaar heen’ de betrouwbaarheid kwetsbaar maakt.
Categorie:
Tag(s):