maandag, 24. oktober 2005 - 19:33

Braakbalpluisweek van start

Tilburg

Op initiatief van de Zoogdiervereniging VZZ en WILDzoekers wordt de vierde Nationale Braakbalpluisweek georganiseerd in samenwerking met zestien natuurmusea en bezoekerscentra. Tijdens de braakbalpluisweek kunnen kinderen uilenballen uitpluizen. Deze uilenballen of braakballen zijn droge pluizige balletjes en zijn gelukkig niet zo vies als het klinkt. Uilen eten muizen en kleine vogels met huid en haar op, maar de botjes, schedels en vacht kunnen ze niet verteren. Die braakt de uil samengeperst in een langwerpige prop - de braakbal - uit. In braakballen vind je de resten van die muizen en vogeltjes terug. Met een loep, kwastje en satéstokjes gaan de kinderen aan de slag om een braakbal uit te pluizen.

Aan de hand van een zoekkaart gaan ze zelf bekijken welke soorten muizen de uilen zoal naar binnen hebben gewerkt. De skeletonderdelen die de kinderen vinden, kleuren ze in op een kleurplaat. Als de braakbal helemaal is uitgeplozen krijgen ze een officieel Pluisdiploma en mogen ze de gevonden botjes en schedels mee naar huis nemen.

Kinderen kunnen individueel of met hun schoolklas van 29 oktober tot 6 november bij één van de 16 deelnemende natuurmusea of bezoekerscentra terecht om braakballen uit te pluizen.

Voor de actieweek kunt u terecht in: Natuurmuseum Groningen, Natuurmuseum Enschede, Ecodrome Zwolle , Milieucentrum De Hortus Harderwijk, Naturalis Leiden, Museon Den Haag, Natuurmuseum Rotterdam, Milieu Huis Spijkenisse, Bezoekerscentrum Klein Profijt Oude-Beijerland, Bezoekerscentrum Sonsbeek Arnhem, Natuurmuseum Nijmegen, Bezoekers Centrum Grote Rivieren Heerewaarden, Natuurmuseum Brabant Tilburg en Natuurhistorisch Museum Maastricht. ©BON
Provincie:
Tag(s):