donderdag, 17. november 2005 - 20:34

Brandgevaar nog niet geweken

Amsterdam

De brandweer is ook zondag nog de hele dag bezig om de benzine uit de benzinetank in het Westelijk Havengebied in Amsterdam weg te pompen. De tank zelf is nu wel voor het grootste gedeelte leeggepompt maar de benzine die op het dak ligt moet ook nog worden weggepompt.

Om dat proces wat te versnellen zijn er extra pompen ingezet. Het dak staat inmiddels ook weer recht. Een woordvoerder van de Amsterdamse brandweer heeft zondag gezegd dat het gevaar voor brand waarschijnlijk zondagmiddag geheel zal zijn opgeheven. Pas dan zal een onderzoeksteam van BP aan de slag kunnen om de exacte oorzaak van het probleem met het dak te kunen vaststellen.

De brandweer en de politie hebben sinds donderdagavond het gebied rond de benzineopslag van BP aan de Hornweg in het Westelijk Havengebied afgezet. Uit één van de opslagtanks lekt benzine. De brandweer heeft daarop de eerste voorzorgsmaatregelen getroffen.

De oorzaak van de lekkage wordt gezocht in het dak van de tank. Door een defect is dit drijvende dak schuin komen te hangen, waardoor het aan één kant in de benzine hangt. Dit heeft tot gevolg gehad dat een klein gedeelte van de benzine vanuit de tank op het dak is gelopen. Deze vloeistof is gedeeltelijk via de regenpijp afgevoerd naar de tankput die rondom de tank ligt.

De benzinetank en de put zijn volledig intact. De Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer heeft gedurende de avond diverse metingen verricht. Hieruit blijkt dat er naast stankoverlast, geen risico’s zijn voor de omgeving.

Het risico bestaat dat de benzine door statische elektriciteit zou kunnen ontbranden. Die statische elektriciteit kan ontstaan doordat het dak dat in de tank hangt, wrijving maakt met de vloeistof. Een tweede risicofactor is het weer. Ook onweer zou voor statische elektriciteit kunnen zorgen. De brandweer heeft daarom nauw contact met een vertegenwoordiger van het KNMI.

De tank is twintig meter hoog en heeft een doorsnede van zestig meter. De volledige capaciteit van de tank is vijftig miljoen liter. De tank was donderdagavond niet helemaal vol, er zat 35 miljoen liter benzine in. Inmiddels is de brandweer in samenwerking met BP begonnen met het preventief leegpompen van de tank. Dit neemt vermoedelijk nog zo’n dertig uur in beslag. De benzine wordt tijdelijk opgeslagen in een leegstaande tank op het terrein.

Inmiddels is er sinds vrijdag zo’n tien miljoen liter benzine uit de tank gepompt. De brandweer heeft diverse preventieve maatregelen genomen en staat stand-by om op te kunnen treden in het geval de benzine vlam mocht vatten. De brandweer staat paraat met diverse schuimblusinstallaties en daarnaast zijn de blusboot de Jan van der Heijden en een blusboot van de havendienst bij het terrein aanwezig.

Het terrein aan de Hornhavenweg en een gedeelte van de weg daarnaar toe, zijn afgezet. Verkeer in het Westelijk Havengebied ondervindt momenteel verder weinig overlast van het incident. Bij de meldkamers van de diverse hulpdiensten zijn in de loop van de donderdagavond diverse telefoontjes binnengekomen in verband met de stankoverlast.

Een directielid van een nabijgelegen bedrijf zou in de loop van de donderdagmiddag al melding hebben gemaakt van een vreemde lucht. Hierop is volgens zijn zeggen de havendienst langs geweest om polshoogte te nemen maar er is toen geen oorzaak gevonden voor de stank. Rond 19.15 uur werd de directie van het zelfde bedrijf donderdagavond echter gebeld dat ze met spoed het pand moesten ontruimen. Het bedrijf ligt op 30 meter afstand van de lekkende tank.
Provincie:
Tag(s):