maandag, 31. oktober 2005 - 10:45

Brandweer oefent, Belangstellenden uitgenodigd

Zeist

Op woensdag 2 november gaat bij de Brandweer Zeist de eerste Flash-over en Backdraft-oefening van start. Bij deze oefening wordt een gevaarlijke Flash-over, een explosieve vlamoverslag, en een Backdraft, een vlamterugslag of rookexplosie, nagebootst. Na deze aftrap volgen nog oefentrainingen op 3, 5, 7t/m 10, 12 en 14 t/m 16 november. Belangstellenden zijn van harte welkom deze training bij de brandweer aan de Van Renesselaan 32 bij te wonen!

Eén van de gevaarlijkste dingen die je als brandweerman bij brand kunt tegenkomen is een Flash-over, een explosieve vlamoverslag. Niet iedereen realiseert zich dat dit ook kan gebeuren in een moderne woning. Juist een goed geïsoleerde (huis)kamer met afgesloten ramen, kunststof vloerbedekking en meubilair waarin veel kunststof is verwerkt, is bij uitstek een ruimte waar men bedacht moet zijn op een Flash-over. Een andere gevaarlijke situatie doet zich voor bij een Backdraft: een vlamterugslag of rookexplosie dat tot ontwikkeling komt bij een brand wanneer sprake is van zuurstoftekort. Op het moment dat er nu een deur wordt geopend (of een ruit bezwijkt door de hitte) wordt ineens de benodigde zuurstof aangevoerd en komt de brand vanuit een soort “rusttoestand� ineens explosief tot ontploffing. De Flash-over en Backdraft zijn de belangrijkste oorzaken dat brandweermensen gewond raken.

Vanwege het gevaar is het dus van groot belang dat brandweermensen weten wat een Flash-over en een Backdraft is en hoe ze deze kunnen herkennen en bestrijden. Daarom hebben de manschappen en bevelvoerders van de brandweer de afgelopen weken theorielessen gevolgd om vervolgens tijdens de oefentrainingen met de mobiele Flash-over en Backdraft training unit de praktijk aan den lijve te ondervinden. Deze unit geeft de brandweer de mogelijkheid om onder realistische omstandigheden op locatie te oefenen.
Provincie:
Tag(s):