zondag, 30. oktober 2005 - 16:09

Brandweer Utrecht rukt uit met legercomputers

Utrecht

Onnodig tijdverlies en onhandig gezoek op kaarten zijn passé voor Brandweer Utrecht. Sinds enkele maanden trekt het Utrechtse korps ten strijde met een eigen ontworpen, geavanceerd systeem dat een snellere inzet bevordert. De handy computers zijn ingebouwd in de brandweerauto's en uitgerust met het door Brandweer Utrecht ontwikkelde 'BOS'(Bevelvoerder Ondersteunend Systeem), dat leidt tot efficiënt en veilig werken.

De hardware is exact hetzelfde als het Amerikaanse leger in de Irak-oorlog gebruikte en is bestand tegen hitte, schokken en explosies en daarmee uitermate geschikt voor het werk van de brandweer. Met een tikje op het scherm is de informatie over de omgeving of het gebouw voor handen. Risico's nemen bij het knippen in auto's bij een ongeval of het bepalen van gevaarlijke stoffen aan de hand van een dik chemiekaartenboek behoort nu in Utrecht tot het verleden.

Het BOS biedt oplossingen voor veel problemen waarmee de brandweer in een grote, dynamische stad als Utrecht wordt geconfronteerd. Het kan voor de brandweer soms knap lastig zijn om de snelste route te bepalen, om inzicht te krijgen in complexe panden of om snel duidelijkheid te krijgen over de aard van chemische stoffen. Ook de toenemende veiligheidsmaatregelen in personen- en vrachtauto's kunnen de hulpverlening juist bemoeilijken. Airbags en gordelspanners die uitklappen kunnen een gevaar vormen, zowel voor het slachtoffer als voor de hulpverlener, als er op de verkeerde plaats wordt geknipt.

De compacte computer is zo geïnstalleerd in het voertuig dat de bevelvoerder hem met gemak uit de houder kan halen en ter plekke kan gebruiken. Op alle kaarten in de computer kunnen digitaal aantekeningen worden gemaakt zodat andere collega's visueel snel worden geïnformeerd over hoe in te zetten bij een grote brand. Het systeem wordt continue gevoed met nieuwe data over bijvoorbeeld wegwerkzaamheden door de afdeling Preparatie van Brandweer Utrecht. Alle zeven brandweerposten van Utrecht, verspreid over de hele gemeente, kunnen op elk moment van de dag hun computer actualiseren zodat de nieuwste gegevens altijd kunnen worden opgenomen.

Brandweer Utrecht is tot nu het enige korps in Nederland dat tijdens het uitrukken en bij de inzet volledig ondersteund wordt door het BOS, maar het systeem kan ook voor andere korpsen van groot nut zijn. Het BOS is onlangs bij Brandweer Regio Utrechtse land gepresenteerd en heeft vele collegakorpsen enthousiast gemaakt.
Provincie:
Tag(s):