zondag, 26. juni 2005 - 14:47

Brazilië statistisch grootste kanshebber

De meeste aandacht zal dinsdag 28 juni natuurlijk uitgaan naar de ontmoeting tussen Brazilië en Argentinië. Beide topfavorieten zullen elkaar ontmoeten in de halve finale. Voor Brazilië is het de negende keer (van de veertien edities waaraan ze deelnamen) dat ze in de halve eindstrijd staan, voor Argentinië is het de zevende halve finale (elf deelnames).

Beide landen schreven het toernooi al viermaal op haar naam. Op een Jeugd WK ontmoetten beide landen elkaar vijfmaal in de eerste groepsfase. Daarvan won Brazilië driemaal, Argentinië tweemaal. In 1985 stonden beide landen tegenover elkaar in de finale (1-0 Brazilië) en in 1995 (2-0 Argentinië). Tijdens de laatste editie ontmoetten de giganten elkaar ook in de halve eindstrijd, destijds won Brazilië met 1-0. In de kwartfinales wonnen ze beide eenmaal van elkaar (Brazilië in 1989, Argentinië in 1997).
Opvallend is dat het slechts de tweede maal is dat er geen Europese landen bij de laatste vier zitten (naast Brazilië en Argentinië spelen Nigeria en Marokko voor een plaats in de finale). Van de overgebleven landen heeft Brazilië de beste papieren. De Goddelijke Kanaries verloren nog nooit een wedstrijd tijdens een Jeugd WK op Europese bodem. Veertien maal werd er gewonnen en driemaal gelijkgespeeld.

Voor Nigeria en Marokko wordt het de eerste ontmoeting op een Jeugd WK. In het kwalificatietoernooi hebben de Afrikaanse landen elkaar wel regelmatig getroffen. De laatste ontmoeting vond afgelopen januari plaats. Toen won Nigeria in de halve finale van het Afrikaanse Jeugdkampioenschap met strafschoppen van Marokko.
Categorie:
Tag(s):