dinsdag, 3. mei 2005 - 23:04

Britse bevrijders nog een keer in bevrijdingssfeer

Heythuysen

Het is 60 jaar geleden dat een groot deel van Limburg werd bevrijd van de Duitse bezetters. Rukten de geallieerden troepen in 1944 gestaag op vanuit het zuiden om de Duitsers te verdrijven, voor veel gemeenten in Midden- en Noord-Limburg kwam de bevrijding pas na de winter in 1945.
<BR>Om deze 60-jarige bevrijding te vieren zijn de strijders van toen nog een keer uitgenodigd om deze herdenking- en bevrijdingsperiode samen met de Nederlanders te ondergaan. Het Nationaal Comité ‘Thank You Britain’ heeft een programma georganiseerd voor Britse veteranen en hun familie.

Op diverse locaties in Limburg arriveerden dinsdag dan ook talrijke Britten om vanaf woensdag present te zijn bij de herdenkingsplechtigheden.
Zo ook in de gemeente Heythuysen waar 14 Britse strijders waren uitgenodigd om met hun vrouw en andere familieleden als gast aanwezig te zijn. Ook familieleden van gesneuvelde soldaten zijn uitgenodigd door de lokale Comités. Voor deze Britten is het Midden-Limburgse gebied bekend terrein.

Met de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek op woensdag en het defilé in Wageningen krijgen de Britten op vrijdag een toertocht met klassieke legervoertuigen aangeboden die hen langs de Midden-Limburgse gemeenten zal brengen die ze toendertijd hebben bevrijd. De Lokale Comités van Horn, Roggel, Neer Heythuysen, Heel en Roermond hopen in ieder geval dat de bewoners de bevrijders hartelijk zullen onthalen.
Voor de Britten in Heythuysen was het al een goed begin. Na een lange reis en een stuk Limburgse vlaai, kregen ze van burgemeester Truijen een erepenning opgespeld. © BON Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):