zaterdag, 3. september 2005 - 20:56

Brussel wil Nederlandse huurwoningen liefst verkopen

Brussel/Den Haag

Als het aan de Europese Commissie ligt, zullen woningcorporaties in Nederland een groot deel van de huurwoningen moeten verkopen. Brussel vindt dat staatssteun aan de corporaties een oneerlijke concurrentie is met de commerciële verhuurders. Een kamermeerderheid van CDA, PVDA, GroenLinks en de SP vindt dat brussel zich niet moet bemoeien met de volkshuisvesting in ons kikkerlandje. Dat stelt o.a. Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) in reactie op het bericht dat Brussel Nederland wil dwingen een groot deel van de huurwoningen te verkopen.

“De Nederlandse regering moet desnoods zijn vetorecht op andere Brusselse dossiers inzetten om te voorkomen dat de EU de Nederlandse sociale huisvesting om zeep helpt.

De SP probeert sinds april opheldering te krijgen over de Brusselse bemoeizucht, nadat mededingingscommissaris Kroes aan de bel had getrokken over de voorkeursbehandeling van een woning-corporatie in Amersfoort-Vathorst. Minister Dekker heeft tot op heden de Brusselse argumentatie in deze kwestie niet vrijgegeven, omdat “eerst het standpunt van de Europese Commissie moet worden ingewonnen alvorens de documenten kunnen worden openbaard�. Van Velzen: “Onze hele sociale woningbeleid wordt nu onder vuur genomen. Gelukkig krijgen we nu steun van het CDA en de PvdA, die de plannen ook verwerpelijk vinden.� De steun van deze partijen is opmerkelijk, aangezien zij in de discussie rond het grondwetreferendum van mening waren dat het volkshuisvestingbeleid niet bedreigd zou worden door Europa, ongeacht de komst van die grondwet.
Categorie:
Tag(s):