vrijdag, 11. november 2005 - 14:32

BSE bij 5-jarige

Gulpen

Bij een 5-jarige koe op een bedrijf in de gemeente Gulpen (Provincie Limburg) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het negenenzeventigste geval in Nederland sinds 1997 en het tweede geval in 2005.

De koe, Eefje, geboren op 25 mei 2000 is op 2 november 2005 geslacht. Op 3 november bleek de snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Op 10 november bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.

Eefje is afkomstig van een rundveebedrijf in Gulpen. Hier is het rund geboren en getogen. Bij geen van de andere runderen op het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden.

Alleen de risicodieren zijn geruimd. Dat zijn dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar. Er zijn in totaal acht risicodieren geruimd.
Provincie:
Tag(s):