dinsdag, 12. april 2005 - 15:04

Burgemeester Waals verbiedt demonstratie

Venray

De aangekondigde demonstratie van aankomende zaterdag van het landelijke comité ‘gelijke monniken, gelijke kappen’, is door de gemeente Venray verboden. Het comité, dat banden heeft met de partij Nieuw Rechts van Michiel Smit, wilde aankomende zaterdag afreizen naar de gemeente Venray om daar de Lonsdale jongeren een hart onder de riem te steken. Zij vinden dat de burgemeester van Venray de Lonsdalers in een kwaad daglicht zet.

Op basis van artikel 5 van de Wet openbare orde manifestaties heeft burgemeester Waals de betoging verboden. De gemeente Venray wil dat de situatie niet meer escaleert en een demonstratie van Nieuw Rechts past daar niet in. Sinds 6 april beschikt de burgemeester over een noodverordening voor evenementen. Wanneer bepaalde evenementen volgens de burgemeester de openbare orde ernstig kunnen verstoren, kan het betreffende evenement worden afgeblazen. Deze noodverordening is ingesteld, nadat het op 2 april tot een confrontatie kwam tussen een groep Lonsdale jongeren en een groep Turkse jongeren. De vechtpartij ontstond, nadat de Turkse moskee was bekogeld met flessen bier door een groep jongeren die een hardcorefeest bezochten. De politie moest een aantal eenheden oproepen om de orde te herstellen en er werd die avond een peloton ME achter de hand gehouden om de rust in het centrum te bewaren. Sinds die confrontatie wordt er door politie strenger gecontroleerd op het gebruik van alcohol en drugs in het openbaar en zal er meer toezicht worden gehouden in het centrum van Venray.

De gemeente Venray wil nu werken aan een oplossing voor de ontstane problemen in de regio tussen allochtonen en de groep Lonsdalers. Zo zal minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie aankomende donderdag naar Venray afreizen, waar zij zowel met jongeren uit de hardcorescene als met minderheden in contact zal treden over de ontstane problematiek. © BON/John Peters
Provincie:
Tag(s):