dinsdag, 5. april 2005 - 22:20

Burgemeester Waals voert noodverordening in

Venray

Vanaf 6 april kan burgemeester Waals van Venray gebruik maken van een noodverordening, wanneer de situatie in zijn stad daartoe aanleiding geeft. Volgens Waals is dit momenteel nodig om situaties, zoals die zich afgelopen zaterdag in Venray voordeden, niet opnieuw te laten ontstaan. Zaterdag ontstond er een vechtpartij tussen Lonsdale-jongeren en Turkse jongeren, nadat de Turkse moskee aan de Eindstraat met bierflessen was bekogeld. Die middag waren er veel Lonsdale-jongeren in Venray aanwezig, om een hardcorefeest bij te wonen dat werd gehouden in jongerencentrum Dingus.

Hierbij waren zowel Lonsdalers uit Venray en omstreken aanwezig als ook uit andere delen van het land. Met behulp van politieversterking kon de vechtpartij die was ontstaan worden beëindigd, waarbij de groepen werden gescheiden. Er werd voor de zekerheid een peleton van de Mobiele Eenheid ingezet om de rust in de stad te bewaren die avond.

Burgemeester Waals wil nu twee weken vantevoren van de horeca weten wat voor feesten er worden georganiseerd. Wanneer een bepaalde activiteit een verhoogd risico vormt voor de openbare orde kan de burgemeester middels de noodverordening het evenement afblazen.
De politie gaat de komende tijd strenger controleren op het gebruik van alcohol en drugs in het centrum van Venray. Ook zal er meer toezicht worden gehouden in het centrum.
Ook het jeugdbeleid zal veel meer aandacht krijgen, vooral de verrechtsing onder sommige groepen jongeren. De burgemeester zal zelf een belangrijke rol spelen in de interactie tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Er zal worden onderzocht hoe de verrechtsing een halt kan worden toegeroepen.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie reist op 14 april af naar Venray waar zij zowel met jongeren uit de hardcorescene als met minderheden in contact zal treden over de ontstane problematiek. © BON/Tekst en foto’s: John Peters
Provincie:
Tag(s):