vrijdag, 4. februari 2005 - 10:19

Burger krijgt inspraak Tweede Maasvlakte

Den Haag

Burgers krijgen inspraak bij de herziening van de kabinetsplannen omtrent de Tweede Maasvlakte. Dat is de uitkomst van het spoeddebat van donderdagavond in de Tweede Kamer. De Raad van State dwong de herziening af, omdat het kabinet met zijn plannen voor de uitbreiding van de haven onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen voor de natuur. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat kreeg tijdens het debat steun van de overgrote meerderheid van de Kamer voor haar plannen.

Het kabinet wilde voor de uitbreiding buiten de kust zand winnen. De Raad is van mening dat dit significante gevolgen heeft voor de Waddenzee, omdat het transport van slib en vislarven langs de kust richting het noorden mogelijk verstoord wordt. Bovendien word hiermee de natuur van de Voordelta en de duinen op Voorne en Goeree, die tot beschermd natuurgebied zijn uitgeroepen, aangetast.

In de Kamer bestond de vrees voor vertraging van de oplevering van de nieuwe Maasvlakte. Door de herziening, de inspraak en eventuele beroepsprocedures, zou de aanleg volgens GroenLinks drie tot vier jaar achterstand kunnen oplopen. De bewindsvrouw deelt die mening echter niet. ‘We beginnen in 2006, zo mogelijk eerder, en hopen eerder klaar te zijn dan de geplande opleverdatum van 2011.’

© BON / Foto’s FBF.NL /Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):