donderdag, 31. maart 2005 - 9:01

Burgerluchtvaart op Enschede Airport zal nauwelijks hinder ondervinden

twente

Mocht de NASA haar zin krijgen en zou de landingsbaan op Enschede Airport Twente aangewezen worden als vierde noodlandingsbaan, dan zullen de civiele vluchten op en van Enschede hier nauwelijks hinder van ondervinden.
<BR>Alleen op de dag van een lancering, die momenteel een keer of vier per jaar plaatsvindt zullen er enkele uren geen vliegtuigen mogen opstijgen of landen.

De civiele burgerluchtvaart op Enschede Airport Twente zal nauwelijks te lijden hebben van het opstarten van de procedures die nodig zijn als een Space Shuttle een noodlanding zou moeten maken. Enschede Airport heeft geen vaste lijndiensten maar alleen maar chartervluchten, die meestal op woendag plaatsvinden. Momenteel vertrekken veertien chartervluchten per week vanaf Twente; ook wordt het vliegveld gebruikt voor particuliere zakenvluchten. Het vliegveld is open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00. Een paar vliegtuigen zouden uit kunnen wijken naar vliegveld Eelde bij Groningen. Bovendien vind een shuttle-lancering vaak ‘s avonds of ‘s nachts plaats zodat het niet nodig zal zijn vluchten om te leiden.

Het kleine Enschede Airport Twente is jaren een probleemkind geweest en heeft diverse keren aan de rand van de financiële afgrond gestaan. Burgermeester Mans van Enschede heeft zich jarenlang ingespannen om het vliegveld open te houden. Vanuit Den Haag is hoogstwaarschijnlijk ook geen financiële steun te verwachten, maar nu NASA belangstelling heeft zou alles wel eens in een ander daglicht kunnen komen te staan. Gemeenteraadslid Hofte van de stadspartij was overigens de eerste van de Enschedese politiek die blik op nieuws belde, en zei zeer trots te zijn met de interesse van de NASA. ‘Een geweldige opsteker voor deze regio’, was zijn reactie.

Meer over dit onderwerp op Friesland.

© BON/tekst/foto: Robert Hoetink.
Provincie:
Tag(s):