zaterdag, 9. april 2005 - 11:42

Cabaretbelofte tijdens jubileum Bieb

Wijchen

De openbare bieb in Wijchen wordt dit jaar 60. Reden voor een feestweek. De bibliotheek pakt uit met cabaret en natuurlijk een Leesfeest!

Op woensdagavond 13 april 2005 heeft de Openbare Bibliotheek Wijchen een voorstelling geboekt van Berry Lussenburg met zijn voorstelling Preventief. De voorstelling van Berry Lussenburg begint om 20.00 uur en vindt plaats in ’t Mozaiek te Wijchen. Kaartjes kosten € 3,50 en zijn alleen te reserveren via de balie van de Openbare Bibliotheek Wijchen.

Berry Lussenburg in Preventief, puur uit voorzorg:

'Hij zit gevangen in vrijheid,
Voelpolitie, eicelchips, spermacams,
Ejaculatieplicht, Ministeries van Selectie, Solodariteit…
Hij vecht in vredestijd
De toekomst ligt achter hem, het verleden is nabij
Of kan een eindsprint hem nog redden
Hij is..
Hij is wij.'

Berry Lussenburg staat bekend om zijn gekke ingangen en rappe tong. Muzikale, ritmische (rap)sketches wisselt hij af met proza ondersteund door muziek. Na zijn optredens met de finalisten van het Leids Cabaret Festival in 2001, toerde hij met zijn debuutprogramma Vermist! langs vele theaters. Afgelopen seizoen is hij enthousiast ontvangen in theaters als De Kleine Komedie, Zaantheater, De Lievekamp, De Maaspoort en De Meerse. Dit seizoen maakt Berry tevens opnieuw deel uit van de Cabarestafette.

Er zijn al recensenten die hem een 'Youp in spé' noemen. Ook zijn tweede voorstelling Preventief baseert Berry Lussenburg op de laatste nieuwtjes en actualiteiten. De reacties van pers en publiek op zijn optredens zijn overweldigend. Het Brabants Dagblad schreef: 'Gevatheid, goede woordgrappen en het vermogen snel te switchen tussen een grappig typetje en een krachtige monoloog'. Fred Florusse zei na het zien van Berry in de Kleine Komedie 'Eindelijk weer eens intelligent cabaret, met goede teksten.'

Leesfeest: Licht uit, Leeslamp aan

Het eerste Kinderleesfeest in Wijchen. In het kader van het 60-jarig jubileum van de Openbare Bibliotheek Wijchen organiseert de bibliotheek een leesfeest voor kinderen van 9 – 13 jaar. Het feest vindt plaats op vrijdagavond 15 april van 20.00 – 23.00 uur.

Wat doe je op een leesfeest ? Lezen natuurlijk. De medewerkers van de bibliotheek zullen als marktventers hun leeswaren aan de man brengen. Wil je een goed boek lezen ? Luister dan eerst eens naar de boekenventers; zij zullen laten horen welke boeken leuk, interessant, spannend of bizar zijn.

En dan ? Lezen, lekker lezen in stoelen, op matrassen, kussens, een zitzak.

Maar dat is niet alles natuurlijk. Er is muziek. Na het lezen kunnen de kinderen even hun benen strekken op dansbare muziek, zowel live als van cd. De bands van De Stroming en de band Black Ice van het JuniorCollege zullen hun opwachting maken.

En theatergroep Bombarie komt langs. Zij zullen workshops Drama geven voor de leesfeestkinderen.

Oh ja, er is natuurlijk ook wat te eten en te drinken.

Kinderen die mee willen doen kunnen zich opgeven in de bibliotheek. Daar liggen speciale inschrijfformulieren klaar. Even invullen (en een handtekening van je ouders, zodat wij weten dat zij weten dat je meedoet) en inleveren en je kunt meedoen.

Paul van Loon en ander gespuis

Paul van Loon komt naar Wijchen!

Deze man hoeft toch geen enkele introductie of wel? De schrijver met de zonnebril is de uitvinder van 'grumor', griezelverhalen met een vleugje humor. Hij werd vele malen bekroond door de Kinderjury. Het bekendst is zijn Griezelbusserie.

In de voorstelling Paul van Loon en ander gespuis leest van Loon voor uit zijn boeken en zingt en speelt hij liedjes met zijn begeleidingsband.
De voorstelling vindt plaats in ’t Mozaïek op zondag 17 april van 15.00 - 16.00 uur. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 8 – 12 jaar. De kaarten á € 3,50 zijn te koop in de bibliotheek en indien voorradig op zondagmiddag 17 april bij de kassa van ‘t Mozaïek.

Na afloop van de voorstelling zijn boeken te koop van Paul van Loon. Paul is bij de verkoop aanwezig om je boeken te signeren.

Schrijven
Paul van Loon schrijft meestal 's avonds en 's nachts. Al vroeg hield Paul van Loon van griezelverhalen, eerst Paulus de Boskabouter en later In de ban van de ring. Zijn lievelingsboek nu is het kinderboek Max en de maximonsters van Maurice Sendak. Vanaf 1989 schrijft Van Loon zelf veel griezelboeken. Zijn doorbraak was De griezelbus (1991). Naar aanleiding van dat boek kreeg hij in 1993 ongeveer 140 brieven per maand. In 1995 was dat aantal gestegen tot 400 per maand en nog altijd stromen de fanbrieven binnen, vooral nadat Dolfje Weerwolfje ook zo'n groot succes is geworden bij de jongere lezers.

Van Loon is voorzitter van het geheimzinnige Griezelgenootschap (GG) waarvan ook de schrijvers Tais Teng, Jacques Weijters, Eddy C. Bertin, Bies van Ede, Els Rooijers, Henk van Kerkwijk en Hans van de Waarsenburg lid zijn. Met de band VOF de Kunst schreef en speelde hij liedjes voor hun Griezel-CD.
Provincie:
Tag(s):