vrijdag, 23. december 2005 - 9:23

Cacao-explosie blaast deur uit sponning

Amsterdam

Vrijdagmorgen brak rond zes uur brand uit in een machine van een cacaobedrijf aan de Koffieweg. De brand werd vooraf gegaan door een stofexplosie. Door de explosie werd een deur uit de sponning geblazen en raakte een binnenmuur zwaar beschadigd. De brand bleef beperkt tot een machine waar cacaopoeder in zat. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse brandweer is de sprinklerinstallatie onmiddellijk in werking getreden.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, brandde alleen de inhoud van de machine nog. Dit was snel onder controle. Ten tijde van de explosie was niemand in de ruimte aanwezig en er raakte dan ook niemand gewond.

Een stofexplosie kan zich voordoen bij diverse zeer fijne stoffen. In dit geval was het cacaopoeder, maar het kan ook voorkomen bij bijvoorbeeld meel, soja of graan. Als de zeer fijne deeltjes in een te hoge concentratie in een ruimte aanwezig zijn, kan een ontstekingsbron voor een explosie zorgen. Een vonk, statische elektriciteit of een hittebron kunnen ontstekingsbronnen zijn. In dit geval is niet duidelijk wat de explosie heeft doen ontstaan.
Provincie:
Tag(s):