zaterdag, 9. juli 2005 - 15:14

Café Lubeck contra gemeente Zwolle: wel gelijk, geen geld

Zwolle

Aan de slepende zaak tussen café Lubeck en de gemeente Zwolle lijkt een voorlopig eind te zijn gekomen nu de rechtbank uitspraak heeft gedaan. Een uitspraak waar uitbater Remco Voorhorst van café Lubeck weliswaar in het gelijk wordt gesteld maar geen cent schadevergoeding krijgt.

Moet uitbater Voorhorst blij zijn met de uitspraak van de rechtbank waarbij hij in het gelijk wordt gesteld maar de gemeente Zwolle, de tegenpartij, niet in de buidel hoeft te tasten? De winst van Voorhorst heeft veel weg van een Phyrrus overwinning. Desondanks ziet Voorhorst mogelijkheden in de recente uitspraak. De rechtbank heeft immers geoordeeld dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld. Voorhorst startte in 2002 een café op het Lubeckplein. Een plein dat in de loop van dat jaar officieel geopend zou worden. De bedrijfsactiviteiten van café Lubeck waren daarop afgestemd. In de praktijk is het allemaal anders gelopen.

De opleveringsdatum van het plein werd aanzienlijk vertraagd waardoor Voorhorst stelt dat hij onvoldoende inkomsten heeft kunnen derven uit zijn nieuwe zaak. Daarvoor heeft hij de gemeente Zwolle financieel aansprakelijk gesteld. De rechtbank concludeert dat schadevergoeding niet toegewezen kan worden aangezien het café al geopend was ten tijde van een onjuiste informatieverstrekking van de gemeente Zwolle over de voortgang van het plein. Sneu voor de uitbater maar dat hoort tot het ondernemersrisico. Uitbater Voorhorst is van mening dat de huidige uitspraak hem dichter bij zijn doel heeft gebracht. Een doel waarbij aan de gedupeerde uitbater uiteindelijk toch een financiële genoegdoening betaald moet worden.

© BON/Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):