maandag, 3. januari 2005 - 12:27

cafés sluiten deuren massaal

Vlissingen

In 2004 waren er in Nederland ongeveer 11,5 duizend cafés en 9 duizend cafetaria’s. In de afgelopen tien jaar is dit aantal flink verminderd.

Het aantal cafés verminderde met 17 procent en het aantal cafetaria’s kromp met 15 procent.
Minder cafés
In de laatste tien jaar is het aantal cafés in ons land met 17 procent gedaald. Alleen in de provincie Flevoland steeg het aantal cafés licht, met 5 procent. Deze stijging valt echter in het niet bij de bevolkingsgroei in deze provincie (+ 42 procent). Overigens is het aantal cafés per 1000 inwoners in Flevoland nog steeds het kleinst. Ook in de provincie Utrecht is de cafédichtheid laag.
Minder cafetaria’s
Het aantal cafetaria’s is in de laatste tien jaar met zo’n 1 500 verminderd. In Groningen en Overijssel verminderde het aantal cafetaria’s zelfs met meer dan 20 procent. Alleen in de provincie Flevoland steeg het aantal cafetaria’s: met 3 procent. In Zeeland is het aantal cafetaria’s per 100 duizend inwoners het hoogst.
Per 100 duizend inwoners zijn er in Limburg 121 cafés. De enige provincie met een vergelijkbare cafédichtheid is Zeeland. Zeeuws-Vlaanderen is zelfs nog rijkelijker bedeeld met cafés. De cafédichtheid is het laagst in de provincies Flevoland en Utrecht, het oosten van Zuid-Holland en de Veluwe. In deze regio’s is de cafédichtheid ongeveer eenderde van die in Limburg.
In Zeeland, Midden- en Zuid-Limburg, IJmond, Haarlem en omstreken en Groot-Amsterdam is de cafetariadichtheid het grootst. In Noord-Drenthe, Flevoland en het oosten van Zuid-Holland is het cafetaria-aanbod per 100 duizend inwoners ongeveer de helft van dat in Zeeland.
Bron CBS.
Provincie:
Tag(s):