donderdag, 3. februari 2005 - 12:38

Cameratoezicht in Leeuwarden

Leeuwarden

Het college van de gemeente Leeuwarden wil toch cameratoezicht in de binnenstad van Leeuwarden. Hiermee komt zij terug op eerder gemaakte afspraken in de raad in 2002.

In eerste instantie gaat het om een proef van anderhalf jaar. Video-observatie is slechts een onderdeel van het vanmorgen gepresenteerde veiligheidsplan om overlast en criminaliteit in de Friese hoofdstad aan te pakken.

Andere maatregelen zijn oa. strenger optreden tegen veelplegers en het intrekken of weigeren van vergunningen van horeca-exploitanten met criminele banden. De maatregelen concentreren zich vooral op de binnenstad en de Vrijheidswijk, waar zich de meeste incidenten voordoen.

Een groot bezwaar van cameratoezicht is de beperking van de privacy. Maar volgens het college weegt de veiligheid van het publiek in de binnenstad zwaarder. Andere nadelen van het experiment zijn de hoge kosten en de extra mankracht die gevergd zal worden van het politiekorps.

Over de kosten die de proef met zich meebrengt is nog niets bekend maar zal waarschijnlijk op een bedrag uitkomen, variërend van een paar ton tot enkele miljoenen.
©BON / archieffoto: FBF
Provincie:
Tag(s):