dinsdag, 3. mei 2005 - 14:19

Canadezen herdacht in Groesbeek

Groesbeek

In Groesbeek is dinsdag de dodenherdenking begonnen op de Canadese begraafplaats, het Canadian War Cemetery. Tijdens deze bijeenkomst waar duizenden mensen aanwezig zijn, zijn ook koningin Beatrix, Prinses Margriet en mr. Van Vollenhoven aanwezig . Prinses Margriet heeft vanmorgen aan veel oud-verzetsstrijders een 60-jarige herdenkingsmedaille uitgereikt.

Op de Canadian War Cemetery, het grootste Britse Gemensebest in Nederland waar veel doden zijn herbegraven, liggen 2339 Canadezen begraven waarvan 7 onbekend, 267 Brits, waarvan 13 onbekend, 2 bekende Australiërs, 1 bekende Nieuw-Zeelander, 1 bekende Rus, 1 bekende Nederlander, 1 bekende Joegoslaaf, 2 bekende Polen en 3 bekende Belgen.

GROESBEEK CANADIAN WAR CEMETERY. Hier liggen voornamelijk Canadezen begraven, die omkwamen tijdens de heftige gevechten om het Rijnland in februari en maart 1945. De begraafplaats is ongewoon omdat vele doden die hier begraven liggen overgebracht zijn vanuit Duitsland.

Zodoende is dit één van de weinige keren dat lichamen de grens over werden gebracht. De meeste slachtoffers werden begraven in het land en zelfs stad waar zij omkwamen. Voor zover kan worden vastgesteld zijn alle Canadese soldaten (op één na die begraven ligt op het Reichswald Forest War Cemetery, Duitsland) die omkwamen in de Rijnland gevechten hier herbegraven.

Generaal Crerar, commandant van de Canadese landmacht in Europa, gaf een order uit dat er geen Canadese doden begraven zouden worden in Duitse grond. Dit betrof alleen de landmacht en niet omgekomen personeel van de lucht- en zeemacht.

Aangezien deze begraafplaats nog een zogenaamde open begraafplaats is, kan het aantal in de loop der jaren iets zijn toegenomen. Regelmatig worden er nog stoffelijke resten van soldaten gevonden en hier herbegraven. ©BON
Provincie:
Tag(s):