donderdag, 15. december 2005 - 9:30

'Carla chipt liever dan dat zij stript'

Rotterdam

Vrijdag heeft Carla Peijs, minister van Verkeer & Waterstaat, in Rotterdam het startsein gegeven voor de verkoop van de OV-chipkaart. Op de Coolsingel nam zij één van de 10.000 nieuwe chipkaarten in ontvangst.
<BR>De OV-chipkaart zal uiteindelijk in 2008 landelijk zijn ingevoerd en de bekende strippenkaart en de huidige abonnementen hebben vervangen.

Het ligt in de planning dat de minister in het 2e kwartaal van 2006 de strippenkaart formeel zal afschaffen. Rotterdam is voor de introductie aangewezen als ‘Pilot-stad’ en vanaf morgen kunnen reizigers met de OV-chipkaart terecht in de metro van de RET, de bussen van Connexxion en bij de NS op het traject tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland.

Een wezenlijk verschil tussen het huidige systeem met de strippenkaart en de abonnementen en de nieuwe OV-chipkaart is dat de reiziger een kilometerprijs gaat betalen. ‘Dat is wel zo eerlijk’ zegt Herman Opmeer, woordvoerder van Connexxion.
‘Bij het huidige zone-systeem kan het voorkomen dat iemand in de ene stad binnen één zone bijvoorbeeld 3 haltes kan reizen voor zijn 2 afgestempelde strippen en in een andere stad binnen één zone wel 5 haltes kan reizen. De OV-chipkaart maakt hier een einde aan en rekent simpelweg het aantal kilometers dat een reiziger werkelijk heeft afgelegd’.

‘Bovendien zal door de landelijke invoering van de OV-chipkaart gemiddeld gezien het tarief voor het openbaar vervoer niet worden verhoogd al heeft uiteindelijk de minister daar de zeggenschap over’, besluit Opmeer.

Verder is de werking van de chipkaart eenvoudig. Op veel metro- en treinstations staan poortjes met ingebouwde kaartlezers. Andere stations zijn evenals bussen en trams uitgerust met losstaande kaartlezers. Wanneer u de OV-chipkaart bij de kaartlezer houdt, krijgt u toegang tot het openbaar vervoer. Als u het voertuig verlaat, houdt u uw OV-chipkaart weer bij de kaartlezer; uw reiskosten worden dan berekend.

Sinds augustus van 2005 gebruiken 500 reizigers in een test-programma de OV-chipkaart van Connexxion. Begin augustus zijn reizigers van Connexxion met een abonnement en reizigers die een strippenkaart gebruiken, uitgenodigd om de OV-chipkaart te testen.
Provincie:
Tag(s):