maandag, 8. augustus 2005 - 14:50

Carlo van Dam opnieuw op het podium

En dat is podium nummer 2! Carlo van Dam is er afgelopen weekend tijdens het Europees Formule Renault 2.0 kampioenschap op het circuit van Oschersleben (Duitsland) opnieuw in geslaagd om in de tweede race een derde plaats te halen.

Met een zesde plaats in de eerste race kopieerde de coureur van SG Formula exact de resultaten van het Spaanse Bilbao. In de stand om het kampioenschap zit Van Dam met een vierde plaats nog steviger in het zadel. Hij heeft 9 punten voorsprong op Adrian Zaugg en is met 56 punten verreweg de best geklasseerde Nederlander.

Afgelopen weekend startte de Vlaardinger aan de tweede seizoenshelft om het Europees Formule Renault 2.0 kampioenschap op het circuit van Oschersleben dat gelegen is nabij Magdeburg. Van Dam kan zeer tevreden terugkijken op het eerste gedeelte van dit kampioenschap dat in het voorprogramma van de Renault World Series wordt gereden. De sympathieke rijder kwam enigszins ziekjes naar het MOTOPARK-circuit waar hij afgelopen jaar uitstekende testresultaten liet zien. Van Dam was onlangs in de maand mei op het 3,667 korte en bochtige circuit samen met zijn teamgenoot Clairay sneller dan de rest van alle deelnemers.

In de vrije trainingen op donderdag kwam de Vlaardinger nog niet aan het gewenste resultaat. Van Dam pakte in een groot deelnemersveld van 32 rijders de twaalfde (1:24.404) en elfde tijd (1:23.676). Van Dam herpakte zich erg snel in de eerste kwalificatiesessie en werd derde in zijn groep (1A). Dit betekende een zesde plaats op de grid voor de eerste race. In de afsluitende sessie van vijftien minuten deed Van Dam er nog een schepje bovenop en realiseerde de tweede tijd in de 2A groep. Met een tijd van 1:22.926 wist hij een uitstekende derde stek op de grid te veroveren!

In de eerste manche komt Van Dam bijna traditiegetrouw goed uit de startblokken. De 19-jarige rijder wint snel drie posities en lijkt op podiumkoers te zitten. Van Dam wordt gedwarsboomd in de snelheid van zijn bolide en moet directe concurrenten in het kampioenschap voorbij laten gaan. Met regenbanden komt de rijder van S-T-A-R-T in de vijftien ronden tellende race als zesde over de meet.

Ook in de tweede heat heeft Van Dam een zeer goede start. Hij passeert voor het ingaan van de eerste bocht drie deelnemers en probeert zelfs Clairay te verschalken. De Fransman dwingt Van Dam echter op het vuile gedeelte van de baan en de Nederlander komt als derde door. In de tweede ronde verliest Van Dam de aansluiting met kampioenschapleider Ammermüller en Clairay nadat hij kort een uitstapje heeft gemaakt op het natte gras. Gedurende de race behoudt Van Dam zijn positie en weet de Japanner Kobayashi knap achter zich te houden. De rijder met startnummer 33 finish uiteindelijk op de derde plaats en wordt daarmee ‘the best of the rest’!

Carlo van Dam: “Ondanks dat ik er van te voren meer van had verwacht, ben ik uiteindelijk tevreden met het resultaat. Ik kwam al een beetje ziekjes naar dit circuit en hadden we in de vrije trainingen veel problemen met de motor. Bovendien was de snelheid in de eerste race niet aanwezig en kon hierdoor geen vuist maken voor een podiumplaats. Gelukkig was de auto beter in de tweede race en stelde mijn derde plaats veilig. Met Yann en ik op het podium heeft mijn team het toch weer uitstekend voor elkaar!�
Categorie:
Tag(s):