dinsdag, 4. oktober 2005 - 11:28

CDA pleit voor paspoort-controle Schengen-landen

Den Haag

De grenscontroles voor reizigers naar landen die het Schengenverdrag hebben ondertekend, zou op Schiphol moeten worden hersteld. Dit stelt het CDA dinsdag voor in het debat dat wordt gevoerd over de grenscontroles. Sybrand van Haersma Buma van de CDA zegt dat reizigers naar Schengenlanden hun paspoort wel moeten laten zien bij het inchecken, terwijl de marechaussee het paspoort niet meer controleert. Hij stelt voor om aan Brussel te vragen om de marechaussee weer die bevoegdheid te geven zonder het Schengenverdrag op te geven.

De CDA’er vindt dat vanwege de terreurdreiging deze grenscontroles weer moeten worden ingevoerd voor de veiligheid van Nederland. Naast de terreurdreiging zijn de grenscontroles ook relevant voor het tegengaan van drugssmokkel tussen Schengenlanden.

Van Haersma Buma pleit ook voor cameratoezicht op de toegangswegen naar Schiphol om criminaliteit tegen te gaan. Gestolen auto’s kunnen via nummerbordherkenning worden opgespoord. Dit komt ten goede aan de veiligheid van de reiziger.

Foto:FBF.NL
Provincie:
Tag(s):