dinsdag, 27. september 2005 - 13:37

Chinees bont wel degelijk in Nederlandse winkels

Amsterdam

Bont voor Dieren heeft via haar advocaat een sommatie tot rectificatie gestuurd naar het Nederlands Bont Instituut wegens de onjuiste en misleidende informatie die het instituut verstrekt aan pers en publiek. Wordt er niet gerectificeerd dan ziet de stichting zich genoodzaakt om via juridische stappen de onjuiste informatie over de herkomst van bont tegen te gaan. Het bontinstituut beweert op har website dat er in Nederlandse winkels geen Chinees bont wordt verkocht. Ook zou al het Chinese bont bestemd zijn voor de interne markt en niet geëxporteerd worden naar Nederland en Europa. De bonthandel probeert met deze valse informatie de consumenten gerust te stellen over de herkomst van bont. Directe aanleiding daartoe zijn filmbeelden van Chinese bontfarms en bontmarkten waar en gedood of zelfs nog levend worden gevild. Die beelden waren gisteren te zien bij Twee Vandaag.

De beweringen op de website die deze week gepubliceerd werden onder het kopje media en nieuws zijn aantoonbaar onjuist. Vorig jaar zijn er maar liefst 2.200 kilo vossenpelzen, 300 kilo konijnen of hazenpelzen en 4.400 kilo ongespecificeerde pelzen vanuit China naar Nederland zijn uitgevoerd. Uit Hong Kong zijn in dezelfde periode 2.500 kilo nertspelzen en 600 kilo verwerkt bont naar Nederland uitgevoerd. Het betreft hier in alle gevallen directe uitvoer vanuit China naar Nederland.

Het is niet de eerste keer dat het Bont Instituut misleidende informatie verspreidt. De Reclame Code Commissie (RCC) heeft het Nederlands Bont Instituut en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders eerder dit jaar tot tweemaal toe veroordeeld wegens een misleidende reclame-uiting op de website Proficiatslimbontje. Naar aanleiding van een klacht van Bont voor Dieren heeft de RCC in maart 2005 geoordeeld dat de bontbranche misleidende en onvolledige informatie gaf over de herkomst en diervriendelijkheid van bont. ©BON
Provincie:
Tag(s):