vrijdag, 11. maart 2005 - 16:15

Christelijke en islamitische vrouwen werken saamhorig aan vaandels

Harderwijk

Harderwijkse vrouwen van uiteenlopend geloof werken al enkele maanden eendrachtig aan een bijzonder project. Al handwerkend wisselen ze informatie uit over de overeenkomsten en de verschillen in hun geloof en geloofsbeleving. Onder de ruim twintig deelneemsters zijn leden van de protestantse kerken, de katholieke kerk en de islam. Zij ontmoeten elkaar afwisselend in een kerk of moskee.

In kleine groepjes met elkaar van gedachten wisselend ontstaat onder hun handen een serie van vier vaandels van 185x60 cm met symbolen van godsdiensten, vrede en saamhorigheid. Eind maart hopen de leden van 'Wij Samen, Vrouwen voor vrede' hun werkstukken te kunnen presenteren. De doeken circuleren later dit jaar langs de Harderwijkse kerken en moskeeën.
De deelneemsters zijn enthousiast over de manier waarop ze al handwerkend veel over elkaars religieuze achtergronden hebben opgestoken. Het project 'Wij Samen' krijgt dan ook waarschijnlijk een vervolg.

De maandelijkse bijeenkomsten zijn ontstaan na een serie ontmoetingsbijeenkomsten voor ontmoetingen tussen Turkse en Nederlandse Harderwijkers, een initiatief van de oecumenische Leerhuiscommissie. Aan de orde kwamen het geloof in je dagelijks leven, verschillen en overeenkomsten tussen koran en bijbel en de spanningen in de Nederlandse samenleving. Speciaal voor vrouwen waren er twee ontmoetingen. Vanuit de circa veertig deelneemsters ontstond de behoefte om het daarbij niet te laten.

Gesprekken onder het handwerken leverden meteen een tastbaar stukje samenwerking op. Het resultaat zijn vier doeken die nu de voltooiing naderen. Maandag 21 maart is er weer een bijeenkomst, dit keer in de Turkse moskee aan de Rhijnvis Feithlaan 138. De dames hebben de afgelopen tijd ook elkaars kerken en moskeeën bekeken. Op islamitisch verzoek is in de kersttijd het christelijke kerstevangelie toegelicht en half februari was er in de Turkse moskee een informatieve avond over het islamitische offerfeest.

Volgens mevrouw Sukran Koç staat al vrijwel vast dat de interreligieuze ontmoetingsbijeenkomsten ook na de voltooiing van de doeken verder gaan.
Provincie:
Tag(s):