donderdag, 17. maart 2005 - 17:28

Coaten of beplakken van autoruiten verboden

Utrecht

Onlangs heeft de kantonrechter in Utrecht uitspraak gedaan in een zaak over geblindeerde autoruiten. Folie of coating op voorruit en voorste zijruiten is niet toegestaan! Op de overtreding staat een geldboete van € 95,-. Volgens betrokkene belemmerde de coating op de rechter zijruit en de folie op de linker zijruit van zijn auto zijn uitzicht niet. Bovendien vond hij dat in de wet niet duidelijk staat wat mag en wat niet mag.

In het Voertuigreglement artikel 5.2.42 lid 1 onder a en b staat hierover: de voorruit en de zijruiten van personenauto's mogen geen beschadigingen of verkleuringen vertonen en niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.

De kantonrechter oordeelde dat de ruit door de coating een verkleuring vertoont zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Folie op de voorruit verklaarde hij tot onnodig voorwerp zoals bedoeld in het Voertuigreglement. Beide beroepen werden ongegrond verklaard door de kantonrechter.

Kortom: het is niet toegestaan om autoruiten (voorruit en voorste zijruiten) te voorzien van een folie of een coating. De dikte van de folie of de coating is niet relevant. De overtreding is strafbaar gesteld in onder feitnummer N 420b en kost € 95,-
Categorie:
Tag(s):