donderdag, 24. maart 2005 - 9:01

College wil Europese subsidie en nieuwe uitbater voor Ossenstal

Epe

Het college van burgemeester en wethouders wil graag een Europese subsidie aanvragen om de meerkosten van het groen concept van de Ossenstal te kunnen dekken. Daarnaast is het college op zoek naar een nieuwe uitbater voor het restaurant, omdat de beoogde uitbater wegens persoonlijke redenen heeft afgezien van de mogelijke huur van het toekomstige pand.

Europese subsidie
Restaurant de Ossenstal wordt gebouwd volgens een groen concept. Dit houdt in dat er bouwmaterialen gebruikt worden, zoals FSC-hout uit de gemeentebossen van Epe voor de spanten, kozijnen en de vloer, schapenwol als isolatiemateriaal, leem voor de wanden en het gebruik van streekeigen producten op de menukaart. Het college kan een Europese subsidie aanvragen die voor een belangrijk deel de meerkosten van het groen concept kan dekken.

Voordat het college een subsidie uit het zogeheten Europese Leader plus programma kan aanvragen, heeft zij de garantstelling van de gemeenteraad nodig. In het besluit van 10 maart stelt het college aan de raad voor om een garantstelling af te geven, waaruit de economische haalbaarheid van het project ‘herbouw Ossenstal’ en de duurzame instandhouding van het nieuwe restaurant blijkt.
Het collegevoorstel zal in de raadsvergadering van donderdag 21 april besproken worden. De voorbereiding op de raadsvergadering zal in de commissievergadering van Wonen en Ruimte op dinsdag 5 april plaatsvinden.

Nieuwe Uitbater
De beoogd huurders hebben vanwege persoonlijke redenen afgezien van de mogelijke huur van De Ossenstal. Het college wil daarom in de komende periode een nieuwe huurder selecteren.
Hoewel een aantal geïnteresseerden zich hebben gemeld voor de mogelijke huur, wil het college ook verder kijken dan alleen in de regio. Het opstellen van een huurcontract verreist een specialisme wat de gemeente niet in huis heeft. Landelijk werkende makelaars, aangesloten bij de Vereniging Makelaardij Horeca (VMH), worden uitgenodigd om een offerte uit te brengen voor het gewenste advieswerk. Op basis van de eisen van de gemeente voor verhuur, zoals de openingsperiode, specifiek gebruik, het groene concept en de gewenste huurprijs kan een passend huurcontract worden opgesteld en een huurder worden geselecteerd.

Bouw Ossenstal
Tijdens gesprekken met de voormalig huurder is duidelijk geworden dat het voor de huurder niet aantrekkelijk is om in een huurpand veel te investeren voor een relatief korte huurperiode. Om het pand wèl aantrekkelijk te maken voor verhuur kan de gemeente zorgdragen voor het inbouwpakket (de binnenwanden en toiletgroepen e.d.), inclusief de houten vloer en de aanleg van de verwarming/ ventilatie. De gemeente zal daarom het toekomstige gebouw niet casco opleveren, maar met binnenwanden en toiletgroepen erin. De kosten van onder andere de elektriciteitskabel, het verwarming-/ ventilatiesysteem en het inbouwpakket worden in de huurprijs verrekend.

In een later stadium zal de raad besluiten over het beschikbaar stellen van een krediet voor het inbouwpakket en het verwarming-/ ventilatiesysteem.
Provincie:
Tag(s):