dinsdag, 23. augustus 2005 - 22:12

Combigebruik alcohol en drugs leidt tot zwaar letsel in verkeer

De combinatie van alcohol en drugs leidt tot een sterk verhoogde kans op ernstig letsel bij een ongeval. De kans is 35 keer groter in vergelijking met nuchtere bestuurders. Bij verkeersdeelnemers die meerdere drugs hebben genuttigd is die kans 25 keer zo groot. Dit blijkt uit een Europees onderzoek uitgevoerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in Tilburg, waarbij de SWOV samenwerkte met de politie en het St. Elisabeth Ziekenhuis. In dit onderzoek werd het alcohol- en drugsgebruik in het verkeer bij gewonde verkeersdeelnemers vergeleken met willekeurige bestuurders.

Bij bestuurders die gewond raakten had 17,5 procent een combinatie van alcohol en drugs gebruikt. Bij de willekeurige bestuurders was dit nog geen één procent. Tijdens dit onderzoek werden bijna 3800 willekeurige bestuurders en 184 gewonde personen getest op het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen.

Van de bestuurders had 17 procent letsel opgelopen als gevolg van alleen alcoholgebruik. Het drugsgebruik onder willekeurige bestuurders is sterk geconcentreerd bij jonge mannen van 18 t/m 24 jaar. Ruim één op de zes had drugs gebruikt: bijna 15 procent was positief voor één enkele drug en 3 procent voor een combinatie van verschillende drugs of van drugs en alcohol. Onder alle bestuurders waren die percentages veel lager – respectievelijk 4,5% en 0,8%.

In 2006 start een nieuw grootschalig Europees onderzoek om meer inzicht te krijgen in de tolerantiegrenzen van drugs en psychoactieve medicijnen. Op basis hiervan zullen in de toekomst wettelijke limieten kunnen worden vastgesteld. De politie zal dan wel over betrouwbare en efficiënte middelen moeten beschikken om deze stoffen op te sporen.

Archieffoto: John Peters
Categorie:
Tag(s):