zaterdag, 14. mei 2005 - 22:10

Computer in politieauto leest kentekengegevens

Rotterdam

De politie Rotterdam-Rijnmond gaat als eerste in Nederland gebruikmaken van automatische kentekenplaatherkenning. Na een succesvolle proef heeft de korpsleiding besloten voorlopig drie à vier auto’s uit te rusten met de zogeheten ’automatic numberplate recognition’ (ANPR). De politieauto’s worden voorzien van een camera die de kentekens van alle passerende auto’s registreert.

In de achterbak van de wagens komt een computer die de kentekens koppelt aan politiegegevens over onder meer openstaande boetes, onverzekerd rijden, gestolen auto’s en signaleringen.

Veel gerichter te werk
De computer is weer verbonden met een schermpje op het dashboard. Zodra de computer een kenteken herkent, geeft het systeem een waarschuwingssignaal. Projectleider en chef verkeerspolitie Dick van Leenen is zeer enthousiast: "Langs de A16 kunnen we bijvoorbeeld gaan controleren op drugsrunners uit Frankrijk, doordat het systeem geschikt is om vrijwel alle Europese kentekens te lezen. We gaan dit zeker niet alleen gebruiken als surveillancemiddel. We hoeven geen willekeurige burgers meer lastig te vallen, want we kunnen veel gerichter werken."

Succes in London
In Londen is ANPR al jaren een succes. Politiekorps Rotterdam- Rijnmond nam samen met de collega’s van het Korps Landelijke Politie Diensten, Zuid-Holland-Zuid en Amsterdam- Amstelland het voortouw om automatische kentekenplaatherkenning ook in Nederland in te voeren. Op dit moment wordt er gewerkt aan een landelijk gegevensbestand, waardoor de informatie tussen de korpsen makkelijk uitwisselbaar is.
Categorie:
Tag(s):