donderdag, 26. mei 2005 - 8:47

"Computers kunnen managers vervangen"

Eindhoven

Ervaren managers nemen slechtere managementbeslissingen dan jongere managers of zelfs eerstejaars studenten. En relatief eenvoudige computermodellen nemen niet alleen betere managementbeslissingen dan ervaren managers, maar kunnen maar beter helemaal voor het management worden ingezet zecht Prof.dr. Chris Snijders is per 1 juli 2003 benoemd tot hoogleraar sociologie van technologie en innovatie aan de faculteit Technologie Management van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Snijders stelt dat in de praktijk mensen ten onrechte een veel te groot vertrouwen stellen in managers, artsen, inkopers of andere beslissers. Uit onderzoek blijkt dat intuïtie, mensenkennis of ervaring bij het inschatten van managementproblemen bijna nooit een positief effect op beslissingen hebben. De beste beslissingen worden genomen door het objectief beoordelen van informatie uit veel bronnen en het vergelijken met voorgaande soortgelijke situaties. Een klus die de computer op het lijf is geschreven. Die kan dat vaak veel beter dan mensen en zou bij managementbeslissingen een veel grotere rol moeten krijgen.

De leeropdracht van Snijders omvat dan ook het ontwikkelen van computermodellen die managementbeslissingen kunnen nemen. Hij ervaart daarbij wel de nodige weerstand van ervaren managers, volgens Snijders doordat zij nu eenmaal niet willen dat met hun in jaren opgebouwde expertise de vloer wordt aangeveegd.

Categorie:
Tag(s):