maandag, 4. april 2005 - 11:20

Concert KNA Lunteren ter voorbereiding op NK

Lunteren

Op donderdagavond 7 april geeft top-fanfareorkest Kunst Na Arbeid uit Lunteren een concert in de Beatrixkerk aan de Beatrixlaan in Ede. Het concert is een try-out ter voorbereiding op het Nationaal Fanfare Kampioenschap op 16 april in Drachten. Op dit kampioenschap wil het fanfareorkest de nationale titel binnen halen.

Tijdens het concert treedt ook Da trumpet bro’s' op. Dit trompetensemble is enkele maanden geleden opgericht door vier talentvolle trompettisten van het Nationaal Jeugd Orkest.

Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. KNA Lunteren staat onder leiding van dirigent Tijmen Botma.

De blauwe walvis
KNA komt op het kampioenschap uit in de hoogste klasse voor amateur-fanfareorkesten. Tijdens het kampioenschap speelt het orkest Abysses van Franco Cesarini . Deze in 1961 in Zwitserland geboren componist geeft in dit muziekstuk een uitbeelding van de oceaan en de daarin levende dieren. Vanuit de diepste diepte, waar vreemde lichtgevende wezens leven en grote predatoren vechten om een prooi, tot aan het wateroppervlak waar de blauwe walvis sierlijk door het water beweegt als een koningin van de oceaan.

Verder staan op het programma de klassieke ouverture Dichter und Bauer van Suppé en het opzwepende Gaelforce van Graham.

Bijzonder is het optreden van de jonge saxofoniste Kim Rijken. Zij speelt onder begeleiding van KNA het stuk Pequena Czarda van Iturralde. Deze uitvoering wordt door de aanwezige examinator beoordeeld als onderdeel van het D-examen, dat Kim in juni hoopt te behalen.

Da trumpet bro’s
Het Nationaal Jeugd Orkest (NJO) is misschien wel het belangrijkste orkest van Nederland. Het biedt orkestmusici in spe de ruimte op hoog niveau ervaring op te doen, zodat de instroom van goede musici bij professionele orkesten gewaarborgd wordt.

De vier trompettisten (gemiddelde leeftijd 20 jaar) van Da trumpet bro’s spelen allen bij het NJO en studeren aan verschillende conservatoria in het land.

Het ensemble brengt tijdens het concert verschillende soorten muziek stijlen aan het licht: van renaissance tot modern en van klassiek tot licht. Op het programma staan onder meer Fanfare for St. Edmundsbury van Britten en Missa Aeterna Christi Munera van Palestrina.
Provincie:
Tag(s):