donderdag, 28. april 2005 - 19:12

Confrontatie bij moskee niet met opzet veroorzaakt

Venray

De confrontatie die op 2 april plaatsvond tussen twee groepen jongeren in Venray, is veroorzaakt door 2 of 3 jongeren. Dit heeft het onderzoek van de politie uitgewezen. Volgens het onderzoek was er geen vooropgezet plan om de moskee te bekogelen. Na de confrontatie in Venray zijn drie personen aangehouden door de politie; een 33-jarige man uit Belfeld, een 21-jarige man uit Zwolle en een 17-jarige jongen uit Tegelen.

Volgens de verhoren van deze verdachten en anderen getuigen blijkt dat die middag twee of drie personen zich van de groep hadden losgemaakt die op het grasveldje zaten achter de moskee aan de Eindstraat. Deze jongeren hebben vervolgens een tiental bierflessen naar de moskee gegooid. Hierbij werd het gebouw niet beschadigd. In eerste instantie werd gemeld dat er ramen waren gesneuveld, maar deze bleken al eerder vernield te zijn. De mensen van de Turkse gemeenschap die op dat moment in de moskee aanwezig waren, hebben anderen gewaarschuwd in het activiteitencentrum. Deze togen naar de moskee en zo ontstond er een confrontatie tussen mensen van de Turkse gemeenschap en de zog. Lonsdale jongeren die door de politie ternauwernood in de kiem kon worden gesmoord.

Deze confrontatie en de media-aandacht die daaruit voortvloeide zorgde ervoor dat minister Verdonk hoogstpersoonlijk naar Venray kwam om met de verschillende bevolkingsgroepen een dialoog aan te gaan. Er zijn al langer spanningen tussen allochtonen en autochtonen in de regio Venray. Voor het onderzoek heeft de politie in totaal meer dan 60 personen gehoord. © BON/Foto's: John Peters

Provincie:
Tag(s):