zondag, 3. april 2005 - 14:49

Cruiseschip ramt restaurant

Amsterdam

Een riviercruiseschip heeft zondagmorgen een restaurant aan het IJ in Amsterdam Noord geramd. Hierbij raakten twee passagiers en een bezoeker van het restaurant gewond.Het schip vertrok net van de passagiersterminal in Amsterdam centrum en wilde op het IJ keren om de cruise te vervolgen. Volgens de kapitein raakte het schip plotseling stuurloos en voer recht op het restaurant ‘Wilhemina Dok' aan de Noordwal af. In het restaurant zaten zo’n 40 gasten te lunchen die het schip op zich af zagen komen.

In paniek renden ze de wallenkant op waarbij een meisje met haar hoofd op de stenen terecht kwam. Zij raakte behoorlijk gewond en is afgevoerd naar een ziekenhuis. De eigenaar van het restaurant, Bart Lubbers (zoon van oud-premier Ruud Lubbers en zijn vrouw Ria) zat zelf aan de kade te lunchen toen zijn tafel kompleet werd overvaren. Het schip ramde met de boeg de kade en ontzette het restaurant tot aan de eerste etage.

Op het schip raakten door de aanvaring twee personen gewond. De kapitein heeft het schip aan de Javakade afgemeerd en daar zijn de slachtoffers van boord gehaald. De brandweer is de hele middag nog bezig geweest om het restaurant te stutten in verband met instortingsgevaar. De oorzaak van de aanvaring wordt gezocht in een technisch mankement aan het schip. Volgens de kapitein kon het schip alleen nog vooruit en kon hij de aanvaring niet meer voorkomen. Hij heeft op het laatste moment nog geprobeert de mensen te waarschuwen door een noodsignaal te geven met de misthoorn. Het KLPD onderzoekt de juiste toedracht van de aanvaring. © Bon / Miranda van der Sloot
Provincie:
Tag(s):