woensdag, 18. mei 2005 - 22:37

CSKA wint UEFA Cup in doldwaze finale

CSKA Moskou is de eerste Russische club die een Europese beker in de wacht heeft gesleept. De ploeg van trainer Valeriy Gazzaev won met 1-3 in het vijandelijke José Alvalade Stadion in Portugal van Sporting Lissabon. De UEFA Cup is daarmee verrassend genoeg in de handen van de underdog gevallen.

In de eerste helft van de UEFA Cup-finale was er maar één ploeg die voetbalde: Sporting. CSKA Moskou zakte ver terug, hopend op een counter, en probeerde de aanvalsgolven van de Portugezen af te stoppen. Dat lukte redelijk, maar toch moesten de Russen maar liefst acht corners binnen 26 minuten weggeven.

In de 25ste minuut scoorden de bezoekers toch bijna. Ignashevitch kopte maar net over zijn eigen doel na een vrije trap van Tello. Verder lieten de bezoekers maar bar weinig zien. Vooral spits Wagner Love viel in negatieve zin op. De Braziliaan grossierde in schwalbes, niet vrij lopen of buitenspel staan.

Sporting bleef maar drukken, zodat de onvermijdelijke voorsprong toch binnen het half uur op het scorebord kwam te staan. In de 29ste minuut profiteerde Rogerio van een halve scrimage net buiten het strafschopgebied van CSKA. Hij krulde de bal prachtig achter doelman Akinfeev, die de bal te laat zag aankomen en aan de grond genageld stond: 1-0.

Zelfs bij een achterstand liet CSKA niet zien dat de club zo graag de UEFA Cup mee naar huis wilde nemen. De Russen probeerden wel aan te vallen, maar strandden continu in het eigen geklungel of in de ijzersterke verdediging van Sporting. Toch had na 44 minuten een gelijke stand op het scorebord moeten staan. Olic ontsnapte aan de aandacht van de Portugese verdedigers en legde de bal panklaar voor Wagner Love. De spits miste oog in oog met doelman Ricardo jammerlijk en schoot naast.

In de tweede helft stond de voetbalwereld na een uur op zijn kop. Eerst kopte in de 57ste minuut verdediger Aleksei Berezutskiy met geluk de gelijkmaker achter Ricardo, negen minuten later rondde Zhirkov een fraaie aanval af en in de 74ste minuut knalde de verder onzichtbare Wagner Love een messcherpe counter binnen: 1-3. CSKA Moskou had maar vier kansen nodig om het grootste gedeelte van het José Alvalade Stadion in rouw te dompelen.

Net na de 1-2 kreeg Rogerio nog een enorme mogelijkheid, maar hij frommelde de bal op de doellijn tegen de paal aan. Na de drie goals was Sporting uit het veld geslagen en kon de thuisploeg geen vuist meer maken. De Portugezen waren over de gehelde wedstrijd gezien de betere ploeg, maar CSKA Moskou rondde de kansen het best af. Daarom zijn de Russen de terechte winnaar van de UEFA Cup.
Categorie:
Tag(s):