woensdag, 12. januari 2005 - 15:29

CWZ onderscheidt verpleeg-kundige

Nijmegen

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis heeft op 10 januari de tweejaarlijkse CWZ-erepenning uitgereikt aan IC-verpleegkundige Marcella Hartong. Zij ontving de eervolle onderscheiding uit handen van de voorzitter van de Raad van Toezicht van het ziekenhuis, oud-burgemeester van Nijmegen Ed d'Hondt.

Hartong is al meer dan veertig jaar aan het CWZ verbonden. Ze drukte jarenlang haar stempel op de ontwikkeling van het verpleegkundig deel van de intensive care. Als hoofdverpleegkundige van de IC zorgde ze er in de jaren zeventig voor dat er eenpersoonskamers op de afdeling kwamen, wat indertijd in Nederland een unicum was. Onder haar leiding werden snel en bekwaam nieuwe ontwikkelingen op het gebied van apparatuur en behandelmethoden ingevoerd. Ook had ze veel aandacht voor de onderwijsmogelijkheden op de afdeling.
In 1992 verruilde Marcella Hartong haar almaar groeiende managementtaken voor inhoudelijk werk waarbij ze het contact met de patiënten volledig kon behouden: ze koos bewust voor een terugkeer naar de directe patiëntenzorg als IC verpleegkundige. In die functie werkt ze nog steeds.
Het juryrapport omschrijft Marcella Hartong onder meer als zeer gemotiveerd, rustig, vastberaden, bescheiden, zeer kundig en een inspiratiebron voor iedereen die met haar samenwerkt. Volgens de jury zijn Hartongs inspanningen niet alleen voor het ziekenhuis van betekenis geweest, maar vooral ook voor de duizenden patiënten uit de regio die van haar zorg en toewijding gebruik hebben gemaakt.

Het was sinds de introductie van de prijs in 1984 de twaalfde keer dat de CWZ erepenning werd uitgereikt.

Over het CWZ
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis heeft 653 bedden. Er werken meer dan 3000 medewerkers, vrijwilligers en medisch specialisten. Het CWZ is een groot algemeen ziekenhuis en een van de negentien Samenwerkende Topklinische opleidings ziekenhuizen in Nederland. Het CWZ zet zich in voor de gezondheid van mensen in Nijmegen en de regio. Jaarlijks worden er bijna 25.000 mensen opgenomen en ruim 300.000 poliklinische consulten uitgevoerd. Rond 15.000 patiënten krijgen een dagbehandeling.
Provincie:
Tag(s):