dinsdag, 26. april 2005 - 8:49

Daling aantal doden door moord en doodslag

Het aantal doden door moord en doodslag heeft zijn laagste punt bereikt sinds 10 jaar. De database van de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) laat een daling zien van geweldsmisdrijven met dodelijke afloop. Dit staat dinsdag in een onderzoek van dagblad Trouw.

Dertien jaar geleden lieten 284 personen het leven door moord en doodslag. In 2004 waren dit nog ‘maar’ 204 geregistreerde gevallen. Het beeld in de samenleving is dat er juist meer doden vallen door moord of doodslag. De meeste mensen werden om het leven gebracht met een steekwapen, het vuurwapen staat op de tweede plaats, gevolgd door wurging of verstikking.

De dader is vaak een bekende van het slachtoffer. Zo’n 80 procent van de moorden wordt gepleegd door een familielid of bekende. Kinderen vormen de grootste risicogroep en jongeren tussen 16 en 30 jaar. Bij kinderen gaat het vaak om moeders die het hebben van een kind niet aankunnen en het kind doden.

De moordstad van Nederland is Rotterdam, gevolgd door Amsterdam. In Rotterdam werden meer dan 30 moorden gepleegd en in Amsterdam waren dat er 27. Wel zijn het aantal liquidaties in het criminele circuit iets toegenomen.

Het heersende idee in de samenleving dat moorden vaker voorkomen klopt niet met de cijfers. Ook recente moordzaken zoals in Zoetermeer en Hilversum komen niet meer voor dan in voorgaande jaren. © BON


Provincie:
Tag(s):