donderdag, 24. maart 2005 - 16:26

De 7 Provinciën heeft nieuwe spiegel

Lelystad

Op donderdag is de nieuwe spiegel van De 7 provinciën geplaatst op het schip. De spiegel is het vormbepalende element van de achterzijde van een 17de-eeuws schip. Hij is gemaakt van zware eikenhouten stammen, meet 10 bij 4 meter en weegt 8,3 ton.

Met het plaatsen van de spiegel wordt een fase afgesloten die begon in de zomer van 2003. Toen werden enkele ingrijpende keuzes gemaakt om de vorm van het schip meer in overeenstemming te brengen met nieuwe historische gegevens. Sindsdien werden delen van het schip gedemonteerd om plaats te maken voor nieuwe. Nu de herstelfase achter de rug is, kan er weer volop verder worden gebouwd aan de reconstructie van het roemrijke schip van De Ruyter.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een nieuwe spiegel voor De 7 Provinciën. De oude werd onlangs verwijderd. De spiegel bestaat uit een recht deel - de achtersteven - met aan weerszijden een zware halfronde balk. Deze 'krommers' heten de rantsoenhouten. Aan de bovenzijde worden deze verbonden door de zogeheten hekbalk en met enige fantasie valt in het geheel wel een handspiegel te zien - vandaar de naam. Onlangs vond de boekenweek plaats met als thema 'geschiedenis - de spiegel der Lage Landen'. We durven dan ook te stellen: die spiegel, die is hier op de Bataviawerf!
Provincie:
Tag(s):