woensdag, 23. maart 2005 - 18:13

De Graaf wil weinig kwijt

Den Haag

Minister Thom de Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing wil woensdagmiddag niets kwijt over zijn positie binnen het kabinet. De top van D66 heeft gevraagd te blijven, maar zelf laat De Graaf zich er nog niet over uit. ‘Ik heb niets mee te delen’, aldus De Graaf na afloop van een uurdurend overleg met premier Balkenende. Dinsdagavond strandde de plannen van De Graaf voor het gekozen burgemeesterschap toen de PvdA tegen de wijziging van de grondwet stemde.

Woensdag vroeg D66-leider Boris Dittrich tijdens overleg De Graaf te blijven. Volgens Dittrich kan hij zeker nog geloofwaardig functioneren. ‘De Graaf moet zelf de afweging maken’, aldus Dittrich woensdag na het gesprek met De Graaf en D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken.

Na het overleg met de D66-top vertrok De Graaf naar het Binnenhof, waar hij een gesprek had met minister-president Jan Peter Balkenende. Na afloop van dat gesprek wilde hij weinig zeggen. Woensdagavond zal De Graaf in de Tweede Kamer meer uitleg geven. De SGP-fractie heeft een spoeddebat aangevraagd over het afketsen van het wetsvoorstel.

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer-fractie van de PvdA tegen de wijziging van de grondwet, waardoor het gekozen burgemeesterschap voorlopig van de baan is. De Graaf was na afloop van het debat vooral boos en teleurgesteld op de PvdA. ‘De PvdA is nu definitief de kampioen van het regentendom’, zei hij omringd door een horde journalisten.

© BON / Foto's Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):