woensdag, 23. november 2005 - 6:42

De Jong knalt Ajax naar volgende ronde

Ajax heeft de achtste finales van de Champions League bereikt dankzij een 2-1 overwinning op Sparta Praag. Nigel de Jong, die op de reservebank moest beginnen, was met twee goals de matchwinner van de avond.

Ajax startte verrassend met Thomas Vermaelen in de verdediging, Hedwiges Maduro op het middenveld en Yannis Anastasiou in de punt van de aanval. Ook Markus Rosenberg mocht op de reservebank plaatsnemen.

De eerste echte grote kans kreeg nota bene de Belg Vermaelen. De verdediger was in de 13e minuut bij een corner mee naar voren geslopen en kopte van dichtbij ruim naast het doel van Blazek. De Amsterdammers waren vervolgens nog gevaarlijk via schoten uit de tweede lijn van Wesley Sneijder en Olaf Lindenbergh, maar echt zweten werd het niet voor Sparta Praag. De Tsjechen trokken steeds een muur van verdedigers en middenvelders op, waardoor het voor Ajax moeilijk werd om in het strafschopgebied van de tegenstander te komen. Sparta probeerde met messcherpe counters de Amsterdammers pijn te doen, maar aanvallend was de club niet geconcentreerd genoeg. Ajax bleek niet bij machte om serieus gevaarlijk te worden en de ploeg van trainer Danny Blind werd na het rustsignaal maar weer eens op een fluitconcertje getrakteerd.

Het begin van de tweede helft kende geen wissels, maar wel een reuzenkans voor Anastasiou. In de 47ste minuut schoot de Griek gehaast naast na een prima actie van Boukhari. Tien minuten later ramde invaller Nigel de Jong de bal net voorbij de verkeerde kant van de paal na een goede assist van Sneijder. De middenvelder zorgde wel voor de bevrijding in de 68ste minuut. Een slimme ingestudeerde vrije trap van Sneijder werd van dichtbij en onhoudbaar door De Jong binnengekopt: 1-0. Zowaar begon Sparta Praag daarna met een klein offensief, maar de defensie van Ajax hield stand. Wel kreeg Rosenberg een enorme kans, maar hij leunde te ver achterover. De Zweed zag de bal van dichtbij ver over gaan.

De Jong besliste de wedstrijd een minuut voor tijd. Pienaar wist de middenvelder te vinden op de penaltystip en hij schoot droog maar gericht raak: 2-0. Omdat de verdediging van de Amsteradmmers vervolgens dacht dat de volgende ronde al gehaald was, mocht Petras voor Sparta Praag nog 2-1 maken. Scheidsrechter Ivanov had zelfs de bal op de stip kunnen leggen na een wilde sliding van Man of the Match Urby Emanuelson, maar zag het vergrijp door de vingers. Na twee minuten extra tijd floot de Rus af. Ajax mag zich voor het eerst in drie jaar gaan opmaken voor de achtste finale van de Champions League en kan over twee weken zelfs een B-elftal naar Arsenal sturen.

In dezelfde ploeg won Arsenal met 0-1 bij FC Thun. De arme Zwitsers moesten na ruim een half uur al met tien man verder toen de doorgebroken Robin van Persie werd neergehaald. In de 88ste minuut buitten de Londenaren de nummerieke meerderhied pas uit. Robert Pires legde de bal dit keer niet klaar voor een ander, maar schoot de penalty zelf raak. Als Sparta Praag over twee weken van FC Thun wint, plaatsen de Tsjechen zich voor de UEFA Cup.
Categorie:
Tag(s):