maandag, 4. april 2005 - 21:40

De keuken als middelpunt

Wateringen

De keuken wordt meer en meer het middelpunt van het huis. Hier is eten en drinken voorhanden en ontmoeten de leden van het gezin elkaar in een ontspannen sfeer. Een plek om met plezier te werken, daarom is het van groot belang dat een keuken efficiënt is. Hoe efficiënt een keuken is, hangt meer af van de inrichting dan van de ruimte.

Hoewel de meeste mensen graag een grote keuken willen, kan een goed ingedeelde kleine ruimte heel goed voldoen. Voordat de keuken ingericht wordt, doet u er goed aan te bedenken wat u wilt. Moet het een eetkeuken worden? Wordt er door meerdere personen gekookt? Komen er gasten in de keuken? Als u helemaal van voren af aan begint, kunt u zich afvragen of de bestaande ruimte wel de beste plek is. Misschien is een ander vertrek in het huis wel beter geschikt als keuken. Een volgende mogelijkheid is een gedeelte van een andere ruimte erbij te betrekken. Zo liggen veel keukens vaak vlak naast het aangebouwde schuurtje of de garage. Betrek je die extra ruimte bij het woongebeuren, dan krijg je een heerlijk ruime leefkeuken waar koken en eten gezellig samen gaan.

Streef er bij de inrichting van de keuken naar, dat de verschillende handelingen logisch op elkaar aansluiten. De drie basiselementen, het kookgedeelte, de spoelbak en de koelkast
mogen niet te ver van elkaar verwijderd zijn. Ook moet er binnen handbereik voldoende bergruimte zijn voor de ingrediënten en keukenspullen die u bij het koken gebruikt. Tegenwoordig heeft de goeddoordachte keuken in plaats van de welbekende deurtjes, verscheidende schuifladen in de onderkastjes, voorzien van draadroosters en manden, die ervoor zorgen dat er niets omvalt. Het voordeel van deze laden is dat het inruimen gemakkelijk gaat, het opzoeken van spullen kost nauwelijks tijd en de gebruiker hoeft nauwelijks te bukken om iets te voorschijn te halen of terug te zetten.

Kies met veel zorg (hoe gek het ook klinkt) de handgrepen uit. Ze zijn niet alleen de finishing touch van de uitstraling die u aan uw keuken wilt geven, maar moeten ook gebruiksvriendelijk zijn en eenvoudig schoon te maken. Grote uitstekende handgrepen zijn niet alleen lastig, maar kunnen ook gevaarlijk zijn! Een pan kokend heet water kan fataal zijn als u op een haastig moment met u kleding achter zo’n handgreep blijft hangen!

Wees ook voorzichtig met kleur gebruik. Wat nu in de mode is, kan wellicht over enkele jaren zeer gedateerd zijn. Natuurlijk kunt u de fronten en kastdeurtjes altijd opnieuw laten spuiten of overschilderen, maar dat is niet de bedoeling. Dus denk goed na over de kleur en laat u goed adviseren!

Het idee om een keuken zonder ingebouwde apparaten en kasten te ontwerpen is niet nieuw, maar de laatste jaren is dit zowel functioneel als esthetisch gezien uitgegroeid tot meer dan een sober alternatief. Wellicht in reactie op de nogal saaie inbouwkeukens uit de jaren ’60 en ’70. Met vrijstaande in plaats van ingebouwde meubels krijgt het vertrek een heel ander karakter en wordt het meer een woonkamer dan een werkplaats.

Geen zin in hak- en breekwerk? Bedenk dan dat uw keuken al een verrassend ander gezicht krijgt met handige, slimme en vooral decoratieve hulpjes en mooie accessoires!

Autre 2000 binnenhuisarchitectuur

Interieurontwerp
Kleuradvies
Verlichtingsplan

Tel: 0174 296199
www.binnenhuisarchitect.nl

Categorie:
Tag(s):