vrijdag, 25. maart 2005 - 12:20

De kunst van het bewaren

Nijmegen

Het motto van het museumweekend
<BR>9 &amp; 10 april is: De kunst van het bewaren. Beide dagen organiseert museum De Stratemakerstoren activiteiten voor de bezoekers. Tijdens het museumweekend krijgen de bezoekers 50 cent korting op de entreeprijs.

Het feit dat de Stratemakerstoren na vijfhonderd jaar nog bestaat is een sterk staaltje van bewaren. Gebouwd als verdedigingswerk, heeft de toren in de loop van de jaren vele functies gehad: kelder, magazijn, beerput en woonhuis. Elke gebruiker heeft de ruimte aangepast aan zijn of haar wensen. Maar ondanks al die verbouwinkjes is nog goed te zien hoe een 16e eeuws rondeel er uit heeft gezien. Op dit moment is de Stratemakerstoren ingepakt in dik plastic. Een tijdelijke maatregel om te zorgen dat de scheuren die afgelopen jaren zijn ontstaan als gevolg van vocht en vorst niet groeien.

Op zaterdag 9 april zijn er themarondleidingen door de Stratemakerstoren. Er is aandacht voor de verdedigingstoren, de veranderingen in de loop der jaren en de toekomst. De rondleiding eindigt met de maatregelen die genomen worden om ervoor te zorgen dat de Stratemakerstoren nog zeker vijfhonderd jaar blijft staan. De rondleidingen beginnen om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur.

Zondag 10 april: vertelling: De Zwanenridder of hoe de reuzen zijn verdwenen uit het Rijk van Nijmegen
Niet alleen materiële dingen, ook verhalen blijven bewaard. Vaak gaan ze in de loop der jaren een eigen leven leiden. De basis blijft, maar elke verteller en schrijver voegt een persoonlijke noot toe. Nijmegen, de oudste stad van Nederland, speelt een rol in vele verhalen.
Het verhaal 'De zwanenridder of hoe de reuzen zijn verdwenen uit het Rijk van Nijmegen' is samengesteld uit verschillende oude verhalen. Er zitten elementen van de reuzen op de Hoenderberg, het verhaal van de Byzantijnse prinses Theophana en de zwanenridder van Kleef. Zo is een sprookje ontstaan over een ouderwetse held, die tijdens een lange reis vele avonturen beleeft met zwanen, prinsessen en reuzen!
Op zondag 10 april wordt dit verhaal verteld in de onderaardse gangen van museum De Stratemakerstoren. Aansluitend is er een korte rondleiding door de toren. De activiteit is geschikt voor jong en oud en begint om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur.
Provincie:
Tag(s):