zondag, 5. juni 2005 - 14:45

De sfeer van verlichting

Wateringen

Van oudsher is licht een van de belangrijkste bronnen van alles wat groeit en bloeit. Het is daarom niet verwonderlijk dat in veel oude culturen de zon werd aanbeden. Zonder licht kunnen wij immers niet leven. De sfeer van verlichting wordt overdag bepaald door de kracht en de stand van de zon, ‘s avonds door kunstlicht.

Kunstlicht kan in drie groepen worden verdeeld: direct, indirect en diffuus verlichting. Bij direct licht ontvangt het oog de lichtstraal rechtstreeks. Dit licht is vooral bedoeld om
grotere vlakken mee te verlichten. Bureau armaturen en eettafellampen zijn hier een goed voorbeeld van. Belangrijk is dat deze lampen op de juiste hoogte hangen. Als de eettafellamp te hoog hangt en de gloeilamp zichtbaar is, kan er een verblindend effect optreden. De juiste afstand tussen de onderkant van een hanglamp en het tafelblad is ongeveer 50 a 60 cm.

Bij indirect licht ziet men de lichtbron niet als zodanig. Deze verlichting is dan ook een echte sfeer bepaler. Diversen armaturen kunnen worden gebruikt om in een interieur decoratieve accenten te plaatsen. Met een lamp die naar boven schijnt kunt u ruimte creëren. Minder gezellig is diffuus licht. Bij deze lichtbronnen wordt het licht naar alle kanten
verspreid. De bekendste toepassingen zijn wel de tl-lamp en het “bolletje�op het toilet. Om een functioneel en een decoratief verlichtingsplan te ontwerpen levert een evenwichtige combinatie van de drie groepen het beste resultaat op.

Ook kan men kiezen voor een mix van modern en klassiek. Wel gedurfd, maar de tijd dat we ons laten beperken door een stijl ligt ver achter ons. Prachtige strakke design armaturen gecombineerd met een protsige kroonluchter kan een mooi resultaat opleveren. Verlichting ter accentuering van schilderijen, kunstvoorwerpen, planten of van bepaalde meubels geeft een verrassend effect.

En wat dacht u van het schakelmateriaal? Schakelaars zijn nagenoeg altijd in een standaard uitvoering aangebracht. Jammer, want mooi schakelmateriaal kan juist net de finishing touch in een bepaalde ruimte zijn. Het is verkrijgbaar in prachtige kleuren en materialen, dus misschien het overwegen waard. Probeer ook eens een goede combinatie te bedenken met deurkrukken. Het zijn de kleine dingen die het doen, niet waar?

Verder is verlichting uitermate geschikt om als eye-catcher te dienen. “Liever een bijzonder object, dan dertien uit een dozijn� is momenteel de overheersende gedachte.
Tip: Handig is om aan de lamp een zogenaamd hand- of snoerdimmer te laten monteren in plaats van een aan/ uitschakelaar. Lezen, knutselen of sfeerverlichting is hierdoor in een handomdraai mogelijk! Gaat er bij u al
een lichtje branden?

Meer informatie;
Autre 2000 binnenhuisarchitectuur
Tel: 0174 296199
Categorie:
Tag(s):