maandag, 22. augustus 2005 - 15:31

De straat moet veiliger en kindvriendelijker

Delft

Een kindvriendelijke straat ontwerpen of door een stad lopen om de kwaliteit van de straat voor kinderen te meten. Dat gebeurt op de internationale conferentie “Childstreet2005� in Delft van 24 tot en met 26 augustus. Voor het eerst doen ouders, stedenbouwers, verkeerskundigen en beleidsmakers gezamenlijk voorstellen om kinderen weer veilig en zelfstandig op straat te laten spelen, fietsen en lopen. Op vrijdag presenteren zij de voorstellen in de vorm van het Delft Manifesto. Daarmee kunnen gemeenten in heel Europa meteen aan de slag.

Er bestaan normen voor parkeerplaatsen in steden, maar niet voor speelruimte voor kinderen. Steden worden steeds drukker en de ruimte steeds kleiner. Vooral voor kinderen om te spelen. Soms moeten ze ver lopen en drukke wegen oversteken om een speelplaats te bereiken. Op straat heeft de auto, rijdend of stilstaand, steeds meer ruimte ingenomen. Terwijl het voor de ontwikkeling van kinderen essentieel is om gewoon de straat op te lopen en buiten te spelen. Op de conferentie Childstreet2005 geven de deelnemers aan wat er moet veranderen om kinderen zelfstandig op straat te laten fietsen, lopen en spelen.

Childstreet2005 is niet alleen ervaringen uitwisselen over kindvriendelijke straten. De ruim 80 deelnemers, waarvan de helft uit het buitenland, gaan ook naar Rijswijk, Delft en Den Haag om te kijken waar het goed gaat en welke verbeteringen mogelijk zijn. Ook kinderen zelf komen tijdens het congres aan het woord. De deelnemers worden ontvangen door de burgemeesters Deetman van Den Haag en Verkerk van Delft. De samenstelling van de groep is uniek: ouders, sociologen, stedenbouwers, verkeerskundigen en beleidsmakers ontwerpen samen verschillende vormen van veilige en kindvriendelijke straten.
Provincie:
Tag(s):