zaterdag, 26. februari 2005 - 23:05

De tijd 'dringt'

Amsterdam

Uit een rondvraag, die het NOS journaal deed naar eerdere berichten dat kankerpatiënten soms geen dure levensreddende of levensverlengende medicijnen krijgen omdat het ziekenhuis hierop bezuinigt, blijkt nu dat de bezuinigingen veel verder gaan dan eerder was aangenomen. Van de 25 specialisten die reageerden tegenover het journaal, ondervonden er achttien inderdaad problemen door geldgebrek in de ziekenhuizen. In de oogheelkunde, bij longziekten, in de reumatologie, de cardiologie en de plastische chirurgie worden artsen en patiënten daardoor gedupeerd.

Een voorbeeld dat een specialist gaf betrof de buisjes (type stent) die worden gebruikt bij een dotterbehandeling. Van deze buisjes, die een vaatvernauwing moeten voorkomen, worden bij de ene patiënt een beter type toegepast dan bij een ander. Bij gebruik van de goedkopere versie is de kans groter dat de patiënt eerder moet terugkomen.

Een probaat middel om de ziekte van Crohn tegen te gaan blijkt zo kostbaar dat 12 procent van de patiënten de therapie niet krijgt. Volgens de specialisten en de zorgverzekeraars zijn de problemen te wijten aan de overheid.

Minister Hoogervorst liet aan het journaal weten er een onderzoek naar in te stellen. ©BON/bron NOS
Provincie:
Tag(s):