donderdag, 30. juni 2005 - 10:22

De vegetarische Buitenhof BBQ

Amsterdam

Donderdag organiseren Wakker Dier en Milieudefensie een vegetarische Buitenhof BBQ voor Tweede Kamerleden. Deze barbecue dient als alternatief voor de traditionele barbecue, de 'Binnehof Braai', waarmee de Tweede Kamer haar activiteiten afsluit en die door de vleeslobby wordt betaald. Wakker Dier en Milieudefensie protesteren met deze actie tegen deze achterhaalde vleespromotie en organiseren op hetzelfde moment op het Plein een alternatieve 'Buitenhof BBQ' voor kamerleden en burgers die kiezen voor een dier- en milieuvriendelijk eetpatroon.

Het is onbegrijpelijk volgens de twee organisatoren dat ministers, staatssecretarissen en kamerleden zich zo openlijk fêteren met de bio-industrie, door deel te nemen aan een etentje dat exclusief voor hen georganiseerd wordt door de vleesindustrie. Deze sector ligt maatschappelijk zeer onder vuur wegens ernstig dierenleed, milieuvervuiling in binnen- en buitenland en massale wetsovertredingen. Vorig jaar liet premier Balkenende zich tijdens deze barbecue nog portretteren met satéstokjes tussen de tanden als levend reclamebord voor het Voorlichtingsbureau Vlees.

Staatssecretaris Van Geel noemde vlees vorig jaar 'het meest milieubelastende onderdeel van onze voeding'. Alle reden om meer aandacht te schenken aan plantaardige en diervriendelijke voeding vegetarisch te eten. Hiermee voorkom je dierenleed, ontzie je het milieu, bevorder je de gezondheid, draag je bij aan het oplossen van het wereldvoedsel-vraagstuk en stop je verspilling van grondstoffen. Een vegetarische of biologische maaltijd is daarom een verantwoord alternatief. Wakker Dier en Milieudefensie organiseren daarom voor kamerleden, kabinetsleden en burgers een Buitenhof BBQ. Met een breed scala van uitmuntende vleesvervangers, kunnen zij proeven hoe lekker eten zonder bijsmaak kan zijn.

Verschillende kamerleden waaronder PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos, Diederik Samson, Joanneke Kruisen (beiden PvdA), Lousewies van der Laan (D66), Harry van Bommel en Krista van Velzen (beiden SP) hebben al toegezegd de voorkeur te zullen geven aan de Buitenhof BBQ boven de Nieuwspoort Braai. In elk geval zal niemand zich meer kunnen beroepen op het ontbreken van dier- en milieuvriendelijke alternatieven.

©BON / Foto Ronald Fleurbaaij
Provincie:
Tag(s):