donderdag, 17. november 2005 - 10:03

De VV Berkum methode: vrijwilligers zoeken vrijwilligers

Zwolle

Sportclubs hebben vaak een chronisch tekort aan vrijwilligers. De voetbalvereniging Berkum, waarvan het eerste elftal speelt in eerste klasse Oost, heeft een geheel eigen methode bedacht om het aantal vrijwilligers op peil te houden. Een unieke methode die werkt. Bijna een op de drie leden is al vrijwilliger

Gedurende twee weken worden elke avond de leden van de club gebeld. Dat gebeurt door vrijwilligers die op deze manier direct contact met de achterban hebben. Volgens de vereniging is dat de enige manier om exact te weten wat er leeft binnen de vereniging. Een schriftelijke methode is veel te arbeidsintensief en niet direct genoeg. De telefonische contacten zorgen voor een prima feedback waar de club haar voordeel mee kan doen.

Zo wordt er tevens een inventarisatie gemaakt over zaken die (in)direct met de club te maken hebben. In 2003 heeft VV Berkum een soortgelijke actie gevoerd. De huidige telefoonactie heeft een streven om het aantal vrijwilligers van 250 naar 300 te verhogen. Op een totaal ledenbestand van 680 mag dat zeer succesvol genoemd worden.

Naast deze actie heeft de club ook een actuele website waarop de makers het VV Berkum gevoel willen uitstralen. Met een juiste dosering voor zelfverheerlijking stelt de club daarin dat hun organisatie staat als een klok. Waarmee uiteraard wordt bedoeld: die klinkt als een klok en staat als een huis.

Tekst: MediaHuis Zwolle
Provincie:
Tag(s):