maandag, 4. juli 2005 - 9:02

Deep Impact ingeslagen

Noordwijk

De Amerikaanse ruimtesonde Deep Impact is maandagochtend voor het eerst in de geschiedenis geslaagd het binnenste materiaal te onderzoeken van een komeet. Rond 8.00 uur Nederlandse tijd heeft een 370 kilogram wegende koperen kogel de komeet Tempel-1 bereikt en is ingeslagen. Zowel vanuit NASA als ESA in Noordwijk zullen het spannende dagen worden. Met een van de grootste wereldwijde observatieteams ooit zal zoveel mogelijk informatie worden ingezameld over de komeet. De onderzoekers hopen hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal.

Kometen zijn in feite restanten van de vorming van de zon en de planeten. Het materiaal dat de inslag naar buiten brengt is oorspronkelijk materiaal uit de tijd dat ons zonnestelsel zich vormde en ruim vier miljard jaar lang onaangetast gebleven.

Sinds 2004 is er nog een kometenjager onderweg. ESA’s Rosetta heeft de meer subtiele taak heeft om - in 2014- in een baan rond de komeet Churyumov-Gerasimenko te komen en er zelfs een lander op neer te laten. Op 4 juli richt Rosetta zijn meetinstrumenten op Deep Impact. Net als ESA’s XMM-Newton röntgentelescoop en de ESA/NASA ruimtetelescoop Hubble.
Provincie:
Tag(s):