donderdag, 27. oktober 2005 - 11:34

Defibrillator maakt buurt veiliger

Enschede

Ruim 300 mensen worden wekelijks buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. Met de komst van de Automatische Externe Defibrillator (AED) is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren. Sinds kort heeft ook FysioFit aan de Haaksbergerstraat in Enschede een uniek AED apparaat voor de buurt ter beschikking.

Een automatische externe defibrillator is een medisch instrument dat bij een hartstilstand een schok kan toedienen aan het slachtoffer. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met defibrilleren. Snelle reanimatie (beademen en hartmassage) en het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk.

FysioFit heeft voor de veiligheid van haar leden en patiënten onlangs een AED apparaat aangeschaft dat ook makkelijk gebruikt kan worden in de hele buurt. Met de aanschaf wil het sportcentrum voorbereid zijn op calamiteiten en zo de buurt veiliger maken. Wim Snellenberg van FysioFit: “We zitten vlak naast een winkelcentrum waar dagelijks veel mensen op af komen. Het is dan goed om zo’n apparaat snel ter beschikking te hebben. Ook al ligt het ziekenhuis hier niet ver vandaan: elke seconde telt.� Door de komst van het apparaat is het voortaan veilig boodschappen doen. “Er kan niet alleen snel worden ingegrepen, ook zijn in het sportcentrum altijd deskundige mensen aanwezig die direct op professionele wijze eerste hulp kunnen bieden.�

Ontwikkelingen op het gebied van de AED volgen elkaar in hoog tempo op. Tot voor kort waren de aanschaf- en onderhoudskosten van AED-apparatuur nog te hoog, maar met de komst van de nieuwe generatie AED’s is het mogelijk om overheid, bedrijfsleven en professionele hulpverleningsdiensten uit te rusten.
Provincie:
Tag(s):