vrijdag, 23. september 2005 - 14:05

Delfts succes met micro-observatie vliegtuig

Delft

Studenten van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft hebben de prijs voor “Best Exotic�-microvliegtuigje gewonnen. Zij namen deel aan de eerste Amerikaans-Europese MAV-wedstrijd van 19 t/m 22 september in Duitsland. De jury was enorm onder de indruk van hun revolutionaire fladderende vliegtuigje van slechts 17 gram. Het is voor het eerst dat een dergelijk ontwerp naast verticale ook horizontale vliegbewegingen maakt. De prijs bestaat uit een declaratiebedrag voor gemaakte kosten tot een maximum van Dollar 35.000.

Het Delftse vliegtuigje (Delfly) is bedoeld om observatievluchten uit te voeren, bijvoorbeeld voor gezichtsherkenning in een stadion, militaire toepassingen, technische inspecties van brugpijlers, ketels of schoorstenen, of het verkennen van de planeet Mars. Hiervoor moet het vliegtuigje langzaam kunnen vliegen. Daarom is er gebruik gemaakt van een bijzondere vliegbeweging, afgekeken van insecten en vogels: de vleugels flapperen. Hierdoor kan een lage snelheid van slechts 1,8 m/s bereikt worden, waardoor de beelden van de camera optimaal benut kunnen worden. Voor het bereiken van zulke lage snelheden is de flap-techniek, waaraan Wageningen Universiteit veel heeft bijgedragen, bijzonder geschikt. Delfly weegt 17 gram (drie velletjes A4) en wordt bestuurd met behulp van zogenaamd “vision based awareness�. Observaties van een camera worden hierbij naar een database gestuurd waardoor objecten, bijvoorbeeld een raam, kan worden herkend.

Het vliegtuigje past hierop zijn eigen besturing aan waardoor hij zelf door het openstaande raam naar binnen vliegt en binnen in de ruimte zijn weg vindt.

De eerste Amerikaans-Europese microvliegtuig-demonstratie wordt o.a georganiseerd door de Amerikaanse krijgsmacht, diverse internationale universiteiten en het Duitse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (DLR). Dit evenement valt samen met een conferentie over MAV's. Doel van deze twee evenementen is het stimuleren van de ontwikkeling van MAV-technologie.

Het Delftse team bestaat uit 11 studenten en is van internationale samenstelling met 3 Belgen, 1 Soedanees, 1 Indiër en 6 Nederlanders.

© BON / foto: Wouter Roos/TU Delft
Provincie:
Tag(s):