vrijdag, 15. juli 2005 - 19:56

Derde ritwinst voor McEwen

Robbie McEwen heeft voor de derde keer in deze editie van de Ronde van Frankrijk toegeslagen. In Montpellier was hij de rapste in de massasprint en bleef zijn landgenoot O’Grady en zijn ploeggenoot Rodriguez voor.

Met de Pyreneeën voor de boeg was deze etappe een voorlopig laatste kans voor de sprinters. Maar door het wegvallen van Tom Boonen was er ook een ploeg minder om controle te houden over de koers. De avonturiers grepen dan ook hun kans en na 17 kilometer kwam de vlucht van de dag tot stand. Het 5-tal Horner, Flecha, Turpin, Da Cruz en Voeckler kreeg een maximale voorsprong van 9.20 minuten.

Onder aanvoering van de Davitamon-Lotto-ploeg werd de voorsprong snel terug gebracht. McEwen voelde zich blijkbaar goed en liet zijn ploeggenoten beulswerk verrichten. Met de kopgroep in het vizier en slechts 10 kilometer van Montpellier demarreerde Sylvain Chavanel uit het peleton. Hij denderde over de kopgroep heen en alleen Horner kon de Fransman volgen. De twee leken het te gaan uitmaken, maar door met name pokerspel van de Amerikaan Horner kwamen de sprinters in de slotmeters toch nog langszij.

Robbie McEwen verzilverde dus de arbeid die zijn ploeg had verricht. Doordat Hushovd slechts als vijfde eindigde komt ook de groentrui weer meer in het zicht van de Australiër. Na de Pyreneeen zal de strijd om het groen weer worden opgepakt, want voor de sprinters zijn de komende twee etappes vooral een kwestie van overleven.

Rituitslag 13e etappe
1. Robbie McEwen (Aus) 3.43.14
2. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
3. Fred Rodriguez (VS) z.t.
4. Guido Trenti (Ita) z.t.
5. Thor Hushovd (Noo) z.t.
6. Anthony Geslin (Fra) z.t.
7. Robert Förster (Dui) z.t.
8. Magnus Backstedt (Zwe) z.t.
9. Gianluca Bortolami (Ita) z.t.
10. Chris Horner (VS) z.t.
Categorie:
Tag(s):