dinsdag, 13. september 2005 - 9:11

Dick Advocaat als bondscoach Zuid-Korea naar WK

Dick Advocaat gaat als bondscoach van de nationale ploeg van Zuid-Korea naar het WK in Duitsland in 2006. Dat heeft de Zuid-Koreaanse voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. De voormalige keuzeheer van het Nederlands Elftal volgt Jo Bonfrère op, die de Koreanen weliswaar naar de WK-eindronde loodste, maar daarna onder vuur kwam te liggen door een reeks tegenvallende resultaten.

Drie weken geleden hield Bonfrère de eer aan zichzelf en nam hij ontslag.

Ook bij het vorige WK, in 2002 in Japan en Zuid-Korea, werden de Zuid-Koreanen geleid door een Nederlandse bondscoach. Guus Hiddink maakte zich in dat toernooi onsterfelijk door zijn ploeg naar de halve finales te loodsen. Uiteindelijk werden de Aziaten vierde.

Advocaat, die als bondscoach van Oranje vorig jaar de halve finales van het EK in Portugal bereikte, treedt per 1 oktober in dienst van de Zuid-Koreaanse voetbalbond. Zijn contract loopt tot en met het WK van volgend jaar, liet een woordvoerder van de bond weten. Er is wel een optie tot verlenging in opgenomen.

"De voetbalbond heeft een Koreaanse coach gezocht, maar uiteindelijk hebben we besloten dat een Europese coach beter bij de ploeg past'', aldus Lee Hoi-taek, vice-voorzitter van de Koreaanse bond. "Advocaat heeft bij het Nederlands elftal twee keer bewezen dat hij op topniveau kan werken. We hebben behoefte aan goed leiderschap. Advocaat is de juiste man voor ons.''

Advocaat was na een kort verblijf in Duitsland (Borussia Mönchengladbach) sinds juli bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten. Pim Verbeek wordt bij Zuid-Korea zijn assistent. Hij heeft daar al ervaring mee. De voormalige trainer van Feyenoord was ook assistent van Hiddink in 2002.
Categorie:
Tag(s):